RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Обмежено придатних не буде? Лубінець пропонує кардинально змінити підхід до мобілізації в Україні

В Україні може зникнути таке формулювання як "обмежено придатні" військовозобов'язані громадяни.

Про це в ефірі телемарафону попередив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте: Обмежено придатних в армію: в Україні готують кардинальні зміни

За його словами, в Україні триває перевірка військово-лікарських комісій при "військкоматах", в ході яких були зафіксовані порушення щодо військовозобов’язаних після проходження ВЛК.

Дуже багато випадків було зафіксовано щодо рішення "обмежено придатний", коли громадянам, які не мають проблем зі здоров’ям, через корупційну складову видавалися довідки про непридатність до військової служби під час воєнного стану.

Натомість громадянам України, які мають відкриті проблеми зі здоров’ям та багаторічні діагнози, видавали довідки як "обмежено придатним". "Це потребує врегулювання", – наголосив омбудсмен.

Дмитро Лубінець розповів, що запропонував Раді нацбезпеки прибрати формулювання "обмежено придатний", оскільки громадянин України повинен або бути "придатний" до виконання військової служби, або "непридатний".

"Якщо він в силу свого здоров'я непридатний до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій і в нього є проблеми з хребтом, він може бути в штабі або в складі ракетних військ", – вважає омбудсмен.

Нагадаємо, що в Україні змінили вимоги щодо мобілізації обмежено придатних.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Шварценеггери закінчились: чому в Україні мобілізують обмежено придатних

Скандал на Сумщині: до війська забирають хлопця без кисті руки та з генетичними вадами, фото

На Сумщині спробували мобілізувати інваліда з дитинства: в ТЦК розповіли свою версію подій