RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Ранні снігопади і люті морози: прогноз погоди в України з жовтня до січня

Синоптики розсекретили, яка очікується погода на наступні чотири місяці. Зокрема, першу половину осені в Україні прогнозують тепло та практично відсутність опадів.

Про це розповіла метеорологиня Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту.

Читайте також: "Літня" температура та перші заморозки: який прогноз погоди в Україні у вересні

Прогноз склали на основі розрахунків прогностичних центрів Сполучених Штатів, Британії, Німеччини, Франції, Японії, Європейського центру середньотермінових прогнозів.

Перший місяць метеорологічної осені характеризуватиметься поступовим переходом від літніх до осінніх процесів. У першій половині вересня на більшій частині території країни зберігатиметься ще по-літньому приємна погода. Загалом перший місяць осені в країні у цьому році буде посушливий.

Середня температура повітря перевищуватиме на один градус Цельсія температурний рівень за останні десятиліття. Проте аномально високі температури не будуть спостерігатися щодня, однак переважатимуть здебільшого на заході.

У жовтні та листопаді середня на місяць температура буде на один градус Цельсія вища за норму. Однак поступово тривалість дня зменшуватиметься, а разом і температура повітря. Особливо прохолодні ставатимуть ночі.

"Зростатиме кількість затоків арктичного повітря. Відповідно, слід очікувати тумани, похмурі дні, мряки та заморозки. Можливе утворення ожеледі і навіть снігопадів, насамперед в Карпатському регіоні. Тому погода протягом другої половини осені може бути нестійкою з чергуванням теплих і холодних повітряних мас. При цьому температура повітря може бути вищою за кліматичну норму", – зауважила синоптикиня.

Заходи арктичного повітря очікуються короткочасними і не надто інтенсивними.

Водночас, за даними кліматолога і співробітниці Інституту геофізики імені Суботіна НАН України Світлани Бойченко, наприкінці осені в Україні можливі значні опади.

"Цього року на тлі характерних температурних тенденцій, очікується підвищення кількості опадів восени, а особливо – в листопаді", – пояснила вона.

Тим часом за інформацією вчених, цьогоріч є висока ймовірність "колапсу полярного вихору", що призведе до погодних впливів по всій Північній півкулі. Тобто ймовірний викид більш холодного арктичного повітря у країни Європи та Сполучені Штати.

Потенційний колапс, який доволі часто спостерігається у грудні й січні, може призвести до суттєвих змін погоди у січні 2024-го.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у вересні на українців чекають теплі сонячні дні з майже літньою температурою.

  • Вас також може зацікавити:

Буде три бабиних літа: синоптики розповіли, якою буде осінь

Насолоджуємося літнім теплом: синоптик засмутила прогнозом до кінця тижня

Кінець спеки: в Україну йде комфортна погода, але з родзинкою