RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Їй потрібна броня": фото акції в Києві щодо проблем з жіночою амуніцією у війську

У четвер, 14 вересня, на Михайлівській площі у Києві біля пам'ятника княгині Ользі, яку одягнули в жіночий бронежилет з написом "Їй потрібна броня" зібралися представники громадської організації Veteranka, єдиного об’єднання жінок України з реальним бойовим досвідом, що опікується нашими захисницями.

Про це з місця подій повідомляє кореспондент "Апострофу"

Читайте: В Україні оновили літню військову форму для жінок: Міноборони показало фото

Ще з 2014 року жінки брали активну участь у бойових діях на Сході. Від початку повномасштабного вторгнення їх кількість в армії зросла вдвічі й за останніми даними Міністерства оборони у Збройних силах України служить 42 тисячі військовослужбовиць. Разом із цивільними працівницями їх 60 тисяч. З них 5 тисяч захисниць на рівні з чоловіками боронять нашу землю на передовій безпосередньо у зоні смертельного ризику.

Наразі кількість представниць жіночої статі у Збройних силах України б’є світові рекорди, також для жінок легалізується доступ до військових посад. Утім нагальною проблемою є відсутність жіночої амуніції.

"Жінки є кадровим потенціалом армії, а їх широке залучення в сектор безпеки і оборони свідчить про повагу до прав людей в армії та фокус на професійних навичках, а не гендерних ролях. Якщо армія проголошує рівність, потрібно забезпечити справедливі умови служби чоловікам і жінкам. Броня, яка досі виготовляється, не враховує особливості тілобудови жінок, тому є незручною для них, а подекуди навіть небезпечною, адже формує хибне враження про захищеність. Сьогодні військовослужбовицям потрібен захист, який дасть можливість після війни повернутися в цивільне життя без наслідків для здоров’я через неякісну амуніцію", - наголосила співзасновниця руху, ветеранка 25 батальйону "Київська Русь" Юлія Кіріллова.

Під час перебування на бойових позиціях та виконання бойових завдань військовослужбовці незалежно від статті зобов'язані носити захист. Амуніція, яка сьогодні є на забезпеченні в українській армії та продається у спецмагазинах, не є універсальною й не підходить для жінок-військовослужбовиць, а закупівлі з-за кордону доставляються тривалий час. До того ж матеріально-технічне забезпечення захисниць наразі лише на плечах волонтерів, а не є відповідальністю Міністерства оборони України.

"Жінки у війську змушені носити "чоловічий" варіант амуніції. Без полегшених плит вага такого бронежилета може сягати від 6 кілограм. У сукупності з наплічником 15-20 кг, аптечкою, різним одягом та додатковою амуніцією – таку вагу щодня носить на собі парамедик. Мені, наприклад, важливо, щоб броня не заважала працювати, тому в мене менша вага за рахунок неповного захисту (боки відкриті). Належна броня надважлива, аби людина довше зберігала своє здоров'я, щоб рятувати інших. Наразі забезпечення жінок саме анатомічною бронею вже не просто актуальне, а нагальне завдання. Відлік йде на хвилини, адже дівчата вже на фронті, а амуніцією досі не забезпечує держава", - наголошує парамедик Олена Шарговська.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Під час акції було презентовано перший повністю жіночий бронекостюм вітчизняного виробництва.

"Їй потрібна броня" – це початок адвокаційної компанії. "Броня" – широке поняття, яке охоплює не тільки забезпечення держави військовослужбовиць бронежилетами, а й зручною зимовою та літньою жіночою формою, касками, броньованими машинами та всім необхідним для боротьби з окупантом на рівні з чоловіками.

Нагадаємо, раніше Командувач Об'єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв назвав кількість жінок, які зараз служать в армії.

  • Вас може зацікавити:

Відома українка запропонувала створити жіночий підрозділ: у ЗСУ дали відповідь

Створення жіночого бойового підрозділу в Україні: у ЗСУ відповіли на ідею

В Україні немає слабкої статі: 8 березня військові подякували жінкам за силу і героїзм