RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Є три варіанти отримати статус учасника війни: що кажуть в ТЦК

Для отримання статусу учасника війни до комісії може звернутися командир військової частини, особисто військовослужбовець або звільнений військовий у запас через ТЦК та СП.

Про це розповів на брифінгу представник Дарницького районного у Києві ТЦК та СП Олександр Галай.

Читайте також: "Від військкома не втечеш": в Україні створять є-реєстр військовозобов'язаних

1. За зверненням командира військової частини

Для надання статусу учасника бойових дій командири військових частин за місяць після завершення особами виконання завдань зобов'язані подати на розгляд комісії довідки про безпосередню участь у заходах щодо забезпечення оборони за встановленою формою та документи, які вважаються підставою для надання їм статусу учасника бойових дій.

Він має передати низку документів:

1. Довідку про безпосередню участь у заходах щодо забезпечення оборони, форму якої затверджено додатком 6 до постанови уряду №413.

2. Як мінімум один із цих документів: виписки (копії) бойових донесень; виписки (копії) із журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки); виписки (копії) із вахтових журналів; копії польотних листів; копії матеріалів спеціальних (посадових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Комісії вивчають надані документи. У разі потреби заслуховують пояснення осіб, щодо яких вони подані, свідків. Вони у місячний термін з дня надходження документів приймають рішення щодо надання статусу учасника бойових дій. У разі відмови у наданні статусу УБД має бути обґрунтовано рішення про відмову.

2. Звернення особисто військового під час несення служби

Спочатку потрібно звернутися з рапортом до командира військової частини. У ньому наголошується, що з метою набуття статусу УБД громадянин просить надати такі документи:

1. Довідка про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форму якої затверджено додатком 6 до постанови уряду за номером 413.

2. Як мінімум один із таких документів: виписки (копії) бойових донесень; виписки (копії) із журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки); виписки (копії) із вахтових журналів; копії польотних листів; копії матеріалів спеціальних (посадових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Потім слід звернутися з комплектом документів до відповідної комісії за підпорядкованістю.

Після цього комісії вивчають документи. У разі потреби заслуховують пояснення осіб, за якими вони подані, свідків. Але у місячний термін з дня надходження документів приймається рішення щодо надання статусу учасника бойових дій.

3. Надання статусу УБД особі, звільненій з військової служби

Для отримання статусу за особистим зверненням особи, звільненої з військової служби, слід звернутися до ТЦК та СП за місцем знаходження на обліку із заявою про розгляд питання отримання УБД. Людина має дати згоду на збирання та обробку персональних даних. Далі потрібні засвідчені копії сторінок українського паспорта та подання документів про присвоєння ідентифікаційного номера. Крім того, потрібно додати дві фотографії розміром 3х4.

Після цього ТЦК та СП звертається із запитом до військової частини для направлення цих документів:

1. Довідки про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форму якої затверджено додатком 6 до постанови за номером 413.

2. Як мінімум один із цих документів: виписки (копії) бойових донесень; виписки (копії) із журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки); виписки (копії) із вахтових журналів; копії польотних листів; копії матеріалів спеціальних (посадових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали про те, як нараховуватимуться виплати військовим за поранення .

Вас також може зацікавити:

В Україні розширять список членів сімей загиблих військових: кого туди додадуть

Допомога під час війни: сім'ї можуть отримати по 14 тисяч гривень

Субсидії не для всіх: кому доведеться повернути гроші