RU  UA

Можуть виникнути проблеми: коли Україна може отримати "зелене світло" для переговорів про членство в ЄС

Україна виконала більшість необхідних критеріїв і до грудня може розпочати переговори з Єврокомісією щодо вступу до Євросоюзу. Але на цьому етапі не виключеніи проблем, пов'язані з електоральними процесами в Європі.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт із міжнародних відносин Станіслав Желіховський.

Читайте також: Які реформи має здійснити Україна: у Білому домі підготували список

"В жовтні Європейська комісія надасть свої висновки щодо того чи виконала Україна свої критерії, яких є сім, і більшість з яких Київ досить добре виконав і може показати свої здобутки. І я думаю, що це буде належним чином оцінено Брюсселем, і відповідно, якщо все буде добре, і будуть належні висновки, то не виключається, що до грудня ми уже отримаємо «зелене світло» для того, щоб перейти на наступний етап, а саме на етап переговорів щодо членства", - розповів експерт.

За його словами, фактично, це буде практична реалізація того, що Україна стане членом ЄС. Але також варто враховувати і політичні моменти, адже наступного року відбудуться вибори до Європейського парламенту, і необхідно, щоб власне, "зелене світло" було надано саме до цієї події, щоб "українське питання" не стало якоюсь розмінною монетою в руках тих чи інших політиків, включно з партіями "євроскептиків".

"Тому, я думаю, саме такий сигнал подавала голова Європарламенту пані Роберта Мацола, щоб, власне, можна було зрушити це питання і що ми ще якийсь довгий період не зможемо перейти до переговорів щодо вступу, що, звісно, гальмуватиме нашу євроінтеграцію", - зазначив Желіховський.

Він додав, що є дуже різні оцінки щодо того, коли Україна зможе приєднатися вже до Європейського Союзу, і це теж можна пов'язати з виборами.

"Приєднання України до ЄС під час війни буде проблематичним, так само як і членство в НАТО. Ми повинні розуміти, що активні бойові фази надто вплинуть на ті організації, які нас прийматимуть, і зі зрозумілих причин це може викликати незворотні наслідки. Тому поки що ніхто нам не обіцяє, що під час бойових дій Україна стане членом Європейського Союзу. Навіть самі представники України не говорять про такий сценарій", - наголосив експерт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у 2024 році набудуть чинності нові правила в'їзду на територію Євросоюзу, які також стосуватимуться українців.

Вас також може зацікавити:

Ну що, навіювалися? Євросоюз запровадив безпрецедентні заходи проти росіян

Скільки українців отримали захист у ЄС: дані ООН

Гроші в обмін на реформи: що має зробити Україна заради мільярдів