RU  UA

​ATACMS буде більше: як українці роблять дива на полі бою і що стане для США вирішальним

США можуть передати Україні більше ракет ATACMS, якщо ЗСУ покаже їх ефективне використання на полі бою.

Таку думку висловив керівник безпекових програм центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Павло Лакійчук в ефірі "Апостроф TV"

Читайте також: Байден готує звернення до нації через війну в Україні та Ізраїлі: яку допомогу може виділити Конгрес

"Американці часто передають спочатку невелику кількість нової зброї, дивляться, як українці її використовують, і якщо це використання ефективне, то дають більше. Тому можна сподіватися, що далі ракет стане більше, в тому числі і з фугасною бойовою частиною", - зазначив експерт.

За його словами, ЗСУ вперше в світі використали ATACMS проти аеродромів.

Лакійчук нагадав, що в іракській кампанії американці використовували по кілька десятків ATACMS протягом дня, а загалом було застосовано кілька тисяч. Проте точкове використання також приносить велику користь. Передані Україні моделі летять не так далеко, як нові, проте вони мають вдвічі потужніший бойовий заряд. В результаті менш дальні ракети дозволяють наносити значно більші враження.

Експерт повідомив, що ворог намагається здійснювати протидиверсійні заходи, перегороджуючи входи в кримські бухти ланцюгами, натягнутими між плавучими бочками.

"Проте з цим можна боротися за допомогою кумулятивних засобів, які мають два заряди: перший прориває огородження. А другий вривається в охоронну зону івражає ворожі судна і об’єкти берегової інфраструктури", - зазначив він.

Лакійчук навів приклад, коли нещодавно українські БПЛА прорвали загородження, прорвалися в Севастопольську бухту і вразили патрульний корабель "Державін" і буксир, який його переміщував.

Раніше ми писали, що США поставили Україні близько 20 ракет ATACMS. Одна з умов – вони не можуть використовуватись для нападу на російську територію.

  • Вас також може зацікавити:

ATACMS – наш! Як ракети можуть змінити ситуацію на фронті

Росії доведеться піти на це: в ISW розповіли про нові загрози для окупантів через ATACMS

Детонувало до ранку, а загиблих дістають досі: в ССО розповіли про результати бавовни у Бердянську і Луганську