RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Через "стосунки з Богом": суд пом’якшив вирок релігійному ухилянту з Прикарпаття

Івано-Франківський апеляційний суд скасував вирок ухилянту від мобілізації, який заявив, що не може брати зброю до рук через "відносини з Богом" і відмовився від військової служби. Суд першої інстанції призначив йому рік в'язниці, проте Апеляційний суд вирішив обмежитись умовним строком.

Про це пише Zaxid.net.

Читайте також: "Краще полетіти в Париж, а не померти від війни": львівський фотограф втік з України і викликав бурю

Зазначається, що у вироку апеляційного суду, винесеного у жовтні 2023 року, мешканця Івано-Франківська Михайла Я. у квітні 2023 року засудили за ухилення від мобілізації. Чоловік пройшов військово-лікарську комісію, був визнаний обмежено придатним до військової служби, але відмовився служити. Михайло Я. заявив, що "не може брати до рук зброю, одягати військову форму та вбивати людей через свою віру та стосунки з Богом". Стосовно чоловіка порушили кримінальну справу, і суд призначив йому рік ув'язнення через ухилення від мобілізації.

На цей вирок одразу подали дві апеляції: прокурор вважав його надто м'яким і клопотав про три роки ув'язнення, а Михайло Я. просив скасувати покарання. В апеляційній скарзі адвокат Михайла Я. повідомляв, що наприкінці квітня (після винесення вироку) його клієнт звертався із заявою до військкомату з проханням надати можливість проходження альтернативної (не військової) служби, але отримав відмову. Адвокат заявляє, що Михайло Я. має "глибокі і щирі релігійні переконання, пов'язані з пацифізмом і неможливістю носити і брати зброю в руки або носити військову форму, вбивати людей через свою віру і стосунки з Богом".

Додамо, що суд першої інстанції встановив, що Михайло Я. "не є членом чи парафіянином відповідних церков, які офіційно зареєстровані в Івано-Франківську".

Колегія апеляційного суду дійшла висновку, що перша інстанція не врахувала всіх обставин кримінального правопорушення. Зокрема, Михайло Я. має двох дітей, він переніс хірургічну операцію у 2021 році й має спостерігатися в ендокринолога.

"До пом'якшувальних обставин суд відніс також багаторічні глибокі релігійні переконання обвинуваченого, що хоч і не є підставою для відмови від призову, проте визначає його спосіб життя та значною мірою пояснюють мотиви (спосіб мислення) обвинуваченого", - цитує видання вердикт апеляційного суду.

Дослідивши матеріали справи, апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції та призначив Михайлу Я. нове покарання – трирічний тюремний термін, від відбування якого чоловіка одразу звільнили, замінивши його на рік випробувального терміну. Вирок може бути оскаржений у Верховному Суді, але набирає чинності з моменту його оголошення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що капітан Збройних сил України Сергій Алімов назвав три місця, де працівники ТЦК можуть знайти ухилянтів, які ховаються від мобілізації.

  • Вас також може зацікавити:

Ціна питання - $10000: у Києві чиновник допомагав ухилянтам втекти за кордон

Буде три етапи: як повернути ухилянтів, що втекли за кордон, відео

П'ять разів намагався втекти: на Волині прикордонники затримали ухилянта