RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Україна внесла в список спонсорів війни топового виробника їжі у світі

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло найбільшого у світі виробника продуктів харчування Nestle до списку міжнародних спонсорів війни, оскільки компанія продовжує працювати в Росії, постачати товари та розширювати свою російську виробничу базу.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Читайте також: Більше не спонсор війни? НАЗК змінило статус угорського OTP Bank

Зазначається, що продовження діяльності в РФ у Nestle необхідністю забезпечення населення товарами першої необхідності та турботою про своїх російських співробітників. Також наголошується, на початок 2022 року компанія мала в Росії 7 фабрик. Крім того, у Nestle у РФ працює понад 7 тисяч співробітників.

"Це є суттєвою підтримкою для економіки держави-терориста. Попри російську агресію, Nestle продовжує працювати в Росії, постачати товари агресору та розширювати свою російську виробничу базу. Це і стало підставою для внесення компанії до переліку міжнародних спонсорів війни", - йдеться у повідомленні.

Nestle виготовляє різні продукти харчування. Зокрема, розчинна кава, мінеральні води, шоколад, морозиво, молочні продукти, дитяче харчування, корм для свійських тварин та ін. Загалом у лінію продукції компанії входить понад 2000 брендів. Основні торгові марки KitKat, Nescafé, Nesquik, Nestea та ін.

"Залишаючись у РФ, Nestle ще раз показує всьому світу, що співпрацювати з агресором - нормально. А самій Росії демонструє, що вона досі інтегрована у світові процеси, попри воєнні злочини та вбивства тисяч українців”, - наголошується у повідомленні.

Nestle після повномасштабного вторгнення Росії в Україну заявила про зупинення експорту та імпорту до РФ - за винятком товарів першої необхідності. Однак, наголошують у НАЗК, "полиці російських магазинів досі переповнені їхньою продукцією". Більше того, у жовтні 2022 року компанія під виглядом сухої молочної суміші завозила на територію Росії технічне обладнання.

У РФ Nestle представлена через ТОВ "Нестле Росія". 2021 року вона сплатила податки більш ніж на 25 млн доларів. Але дані про свої доходи та сплачені податки за 2022 рік компанія не опублікувала, ймовірно, побоюючись міжнародного тиску.

Nestle не перша компанія, що потрапила до зазначеного списку. До нього вже внесено China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum Corporation (CNPС), PepsiCo, Mars, Şişecam Group, Japan Tobacco International, Philip Morris International, Alibaba Group Holding Limited, Bacardi, Unilever, Raiffeisen Bank International, Auchan, Metro, Procter & Gamble, Bonduelle, Mondelez, Leroy Merlin, Xiaomi, Geely та багато інших.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни власника маркетплейсу AliExpress, китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited.

  • Вас також може зацікавити:

Україна внесла виробників сигарет LD, Marlboro, Bond та L&M до списку спонсорів війни

Xiaomi внесли до списку спонсорів війни: чи в Україні далі продаватимуть смартфони

"Гумдопомога" для російських військових: "Ашан" опинився в центрі гучного скандалу