RU  UA

Неділя, 7 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35

Всесвітньо відомий маркетплейс оголосили спонсором війни: що стало підставою

Національне агентство України із запобігання корупції внесло власника маркетплейсу AliExpress, китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до переліку міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на прес-службу НАЗК.

Підставою для ухвалення такого рішення стало те, що маркетплейс продовжував працювати в Росії, незважаючи на повномасштабну війну проти України.

Читайте також: Рятувальний круг кинутий: чому російський рубль продовжує тонути

Платформа AliExpress користується популярністю в Росії: нею керує дочірня російська компанія із групи Alibaba ТОВ "Алібаба.КОМ(РУ)". Власником ТОВ "Алібаба.КОМ (РУ)" є зареєстрована в Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd.

Станом на 2023 рік компанія продовжує працювати в Росії та надавати міжнародний майданчик для продажу зарубіжних товарів. Прибуток ТОВ "Алібаба.КОМ(РУ)" за 2022 рік склав 16,3 млрд рублів - це близько 160 млн доларів.

Крім того, стало відомо, що в період з 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року китайська компанія Quzhou Nova закуповувала не менше 3220 тонн мідного сплаву на загальну суму $7,4 млн на Дебальцевському заводі металургійного машинобудування (з моменту окупації міста взимку 2015 року контролюється росіянами – "Апостроф"). За даними митниці, відвантаження мідного сплаву із заводу здійснювалося через порт Новоросійськ. З вивезеної з окупованих територій міді компанія виготовляє товари, що продаються на платформах Alibaba, в т.ч. AliExpress.

Але й це не все: Alibaba вдається займається цензурою українського контенту на своїх платформах. Так, у березні 2022 року Alibaba заблокувала профіль українського стрімера, який мав на AliExpress понад 268 тисяч передплатників за повідомлення про війну. Водночас проросійські пости на платформі не видаляються.

Раніше ми писали, що українців дурять під виглядом допомоги від держави.

  • Вас може зацікавити:

Стрімке піке гривні: яким буде курс долара до кінця року

Південно­­африканський рубль: як Росія схиляє БРІКС до відмови від долара

Скажена бензоколонка на межі: які проблеми виникли з експортом нафти у Росії