RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росія заморозила процес обміну полоненими: в Україні розповіли про ситуацію

Росія та Україна, починаючи із 7 серпня 2023 року, фактично перестали здійснювати обмін військовополоненими, хоч до цього вони відбувалися щомісяця. Такій ситуації є кілька можливих пояснень.

Про це розповів керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Читайте також: Не бачили маму майже 1,5 року: у мережі показали першу зустріч депортованих дітей після розлуки

За його словами, зараз тривають переговори та відповідна робота. Однак, починаючи з літа, російська сторона практично заморозила обміни. У тій кількості, що була до цього, більше не відбуваються. Росіяни затягують обміни, створюючи різні перешкоди. У травні відбулося кілька великих обмінів. Далі були незначні.

"Я думаю, ніхто не знає відповіді на це питання, це треба питати у російської сторони. Ми готові обмінювати, зараз у нас військовополонених багато. Наші місця утримання заповнюються, і нам зовсім не потрібно тримати цих російських військовополонених. Ми б з радістю обміняли їх хоч завтра на наших захисників", - сказав він.

Представник українського координаційного штабу зауважив, що причина може критися у бажанні Росії розхитати українське суспільство, переконати в тому, що обміни не відбуваються через перешкоди з української сторони. Це є провокацією до масових акцій.

"В такий спосіб вони використовують військовополонених як ще один важіль впливу на українців. І звичайно, тут палиця з двома кінцями. І те, що їх не цікавлять долі своїх військовополонених. Вони для російської сторони просто розмінний матеріал та м'ясо для артилерії", - припускає він.

Є різні причини того, щоб відкласти обміни. Це таке собі "гачкотворство" для уповільнення процесу, щоб мати можливість здійснювати якісь пропагандистські кампанії. У штабі вважають, що це робиться саме з цією метою, додав Петро Яценко.

Останній обмін відбувся 7 серпня, коли повернулося тільки 22 особи.

Нагадаємо, що тільки за офіційною інформацією, після початку повномасштабного вторгнення Росія вивезла з України більше тисячі дітей.

  • Вас також може зацікавити:

Передача Угорщини військовополонених із Закарпаття: РПЦ та розвідка РФ запустили спецоперацію

Ніхто не знає, де вони й чи живі: у Мелітополі окупанти викрали українську журналістку із чоловіком

"Вітаємо на рідній землі": фото та відео повернення захисників України 25 травня