RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

ГО "Геологія України" закликала прокуратуру вжити заходів щодо анулювання результатів фіктивних торгів на надра

Громадська організація "Геологія України" звернулась із запитом до Офісу Генерального прокурора ініціювати подання позову щодо виявленої ними змови на аукціонах Держгеонадр з продажу спецдозволів на користування родовищами глин на Закарпатті. В результаті змови переможцями п'яти аукціонів стали компанії керамічної групи "Голден Тайл".

"Ми писали про те, що Антимонопольний комітет України за нашою заявою встановив та визнав наявність змови між ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів" та ТОВ "Арт буд сервіс", а також – між КП "Полонський завод "Маяк" та ТОВ "Арт буд сервіс" під час їхньої участі у п'яти аукціонах з надання спеціальних дозволів на користування надрами… змова підтверджена у вересні, але жодних дій щодо стягнення збитків чи будь-яких інших заходів за порушення законодавства не відбулося досі", – написала у Facebook "Геологія України".

Організація звернулася в Офіс Генпрокурора з закликом ініціювати питання щодо подання позову про визнання недійсними договорів купівлі-продажу та спецдозволів на користування надрами.

"Адже в цій ситуації не просто страждає економіка України, але й назріває питання "подвійних стандартів". Чому ж, до прикладу, після встановлення порушення АМКУ під розіграш двох ділянок газу в Харківській області, Господарський суд міста Києва визнав недійсними результати аукціону з продажу одного із спецдозволів на користування надрами", – зазначають в "Геологія України".

В ГО зауважили, що рішення про визнання недійсними результатів аукціонів на газ суд ухвалив за позовною вимогою керівника Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області.

20 вересня 2023 АМКУ призначив штрафи компаніям керамічної групи Golden Tile Ceramic Group (засновник Валентин Шеветовський). За кожне порушення усі три компанії (учасники аукціонів) повинні сплатити по 68 тис. грн на суму 680 тис. грн. Розглядати справу АМКУ почав після звернення у квітні 2023 ГО "Геологія України" про змову на 5 аукціонах з продажу спецдозволів на користування родовищами глини. Учасниками торгів, які відбулись 6 вересня 2022, були ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів", колективне підприємство "Полонський завод "Маяк" (переможці аукціонів, обидва належать Валентину Шеветовському) та їх опонент ТОВ "Арт Буд Сервіс". В ГО навели низку фактів про пов'язаність та узгодженість дій між підприємствами Шеветовського та ТОВ "Арт Буд Сервіс". На думку "Геологія України" через порушення законодавства про захист економічної конкуренції держбюджет міг недоотримати мільйони гривень.

В групі "Голден Тайл" та в "Арт Буд Сервіс" відмовились коментувати інформацію про змови на аукціонах.

В АМКУ підтвердили наявність узгодженої поведінки між відповідачами під час підготовки та участі в аукціоні. Всього станом на квітень 2023 АМКУ перевіряв імовірну змову між учасниками у понад 50 аукціонах з продажу спецдозволів на користування надрами.

Видання Nadra.info писало, що рішення АМКУ щодо узгоджених дій на аукціонах Держгеонадр вже призвели до відміни результатів таких торгів. Суди двічі визнавали недійсними спецдозволи, куплені у змові.