RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

День Андрія Первозванного: найкращі ворожіння про долю, нареченого і заміжжя

Щороку православні віряни відзначають одне з важливих церковних свят - день святого апостола Андрія Первозваного. Цьогоріч, через перехід ПЦУ на новоюліанський календар, дата свята змістилася з 13 грудня на 30 листопада.

Про ворожіння цього дня розповідає "Апостроф".

Так, Андрій Первозваний – один з 12 апостолів. Він був братом апостола Петра та учнем Христа. На Русі апостол вважався покровителем морського мистецтва і сімейного життя, уособлював чоловіче начало.

В Україні приділяють особливу увагу святкуванню дня святого Андрія Первозваного, оскільки за легендами саме він, прибувши на дніпровські кручі, провістив появу Києва — духовної столиці. Також на Русі апостол Андрій Первозванний заслужено вважався покровителем морського мистецтва та сімейного життя, втілюючи в собі чоловіче начало.

Читайте також: Дати змінились: коли цього року Різдвяний піст і що можна їсти

Традиція ворожити на день Андрія, що за новим календарем припадає на ніч проти 1 грудня, з'явилася ще в язичницькі часи. Зазвичай дівчата у цю ніч намагались побачити свого судженого.

Ворожіння на день Андрія

У ніч проти 1 грудня потрібно написати 11 чоловічих імен на маленьких шматочках паперу, при цьому один із них має бути порожнім. Папірці потрібно покласти під подушку, а вранці дістати один із них – це і буде ім'я судженого. Якщо ж випадає пустий листочок, то ім'я наразі залишається загадкою.

***

Дівчина ставила перед собою дзеркало, запалювала дві свічки з боків та тричі промовляла:

"Я тебе, дзеркало, питаю,

З ким я свою долю злучити маю?

З'єднати з Іванком прошу,

Бо його в серденьку ношу".

Потім різко розплющувала очі та вдивлялася в дзеркало – там вона могла побачити обличчя судженого. Однак міг бути й образ чорта, тому швиденько треба було сказати "Цур мене".

***

Для ворожіння з воском потрібно взяти широку посудину з водою, сісти біля неї і топити віск над полум'ям свічки, а потім різко виливати його у воду. Фігури, які утворюються можна трактувати по різному. Втім, вважається, що кільця у такому гаданні на Андрія означали швидкий шлюб. Дрібні кола — монети й багатого чоловіка. Стрічки та гори — далеку дорогу, не місцевого нареченого. Сердечко — закоханість. Око — заздрісників і пристріт. Профіль людини — удачу.

***

Дівчата також гадали на судженого на воді. Для цього потрібна велика ємність з водою та горіхова шкаралупа. На маленьких листочках паперу пишуть імена, які розміщують по краю ємності. У шкаралупі закріплюють недогарок свічки, запалюють та встановлюють посередині ємності з водою і відпускають. Куди припливе шкаралупа – таким і буде ім'я судженого.

***

У ніч проти 1 грудня потрібно розчесатись гребінцем та покласти його під подушку зі словами: "Суджений-ряджений, прийди і причеши мене". Вважалось, що суджений мав прийти до дівчини уві сні.

***

Необхідно взяти кілька дрібних предметів та накрити їх чашками. Після цього кожна із дівчат обирає собі чашку і тлумачить обране. Цукор – на радість, сіль – до лиха, монетки – до достатку, хліб – добробут в родині, кільце – швидке весілля.

Раніше ми публікували новий церковний календар на 2024 рік.

  • Вас може зацікавити:

Святий Миколай прийде раніше: коли улюблене свято дітлахів у 2023 році

Коли будемо святкувати Трійцю у 2024 році: нова дата

Різдвяний пост-2023 за новим церковним календарем починається раніше: які його дати