RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Військовий облік старшокласників та студентів: що зміниться за новими правилами

За новими правилами військового обліку в Україні, які затвердили у 2023 році, українські чоловіки з 17 років мають обов’язково стати на облік. Відтоді вони матимуть декілька зобов'язань. Водночас є окремі категорії громадян, яких це омине.

Про це йдеться у постанові Кабміну № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Читайте також: Мобілізація "за бажанням": як самому обрати підрозділ, де хочете служити

Школи та університети повинні будуть передавати інформацію про школярів та студентів до ТЦК. Цих юнаків відтоді називатимуть допризовниками - громадянами, які підлягають приписці до призовних дільниць. Даний процес триває протягом січня-березня. Допризовників, яким у рік приписки виповнюється 17 років, приписують до призовних дільниць по кожних районах та містах у цей період.

Водночас це омине осіб, які відбувають покарання за ґратами чи які проходять примусове лікування у медзакладах.

Але всі інші повинні з’явитися до комісарів після отримання оповіщення про явку на приписку. Поважною причиною нез'явлення може бути перешкода стихійного характеру, тяжке захворювання, а також смерть чи тяжка хвороба близького члена сім'ї. Все з переліченого необхідно оформити документально. Якщо не повідомити про поважні причини, то викличуть до поліції та можуть подати в розшук.

Як проходить приписка до призовних дільниць

На вході до військового комісаріату юнака зустрічає черговий. Він проводжає до призовної дільниці та розповідає правила поведінки. З допризовником особисто спілкуються, перевіряють ,чи є всі необхідні документи та чи всі дані облікової картки і особової справи заповнені. Потім документи підшивають до особової справи, де зберігається облікова картка громадянина.

Після цих дій допризовник йде на обов’язковий медогляд, де визначають його придатність до військової служби. Зокрема, юнак проходить рентгенологічне та лабораторне обстеження, а також інші види медобстеження, за наявності додаткових хвороб.

Які зміни чекають юнаків після постановки на військовий облік

Після постановки на військовий облік громадяни зобов'язані:

  • прибувати за викликом районного/міського військового комісаріату, аби оформити військово-облікові документи та пройти медогляд;
  • прибувати для направлення на підготовку для здобуття чи вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на службу чи на збори військовозобов'язаних;
  • проходити медогляд та лікуватися у лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії чи військово-лікарської комісії;
  • проходити підготовку до військової служби, саму службу, а також виконувати військовий обов'язок у запасі та правила обліку.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, у Сухопутних військах ЗСУ виступили з ідеєю задіяти реєстр виборців у межах оновлення підходу в проведенні мобілізації.

  • Вас може зацікавити:

Як за законом, повинні вручатися повістки: у ТЦК спростували 10 міфів

Мобілізація, виплати і інше: що в Україні змінилось з 1 грудня

Призивати будуть "з розумом": що має з'явитись в нових правилах мобілізації