RU  UA

"Піксель" - це не квиток в один кінець: військовий розповів, що реально змінить підходи до мобілізації

Щоб провести якісний набір у ЗСУ, Україні необхідні законодавчі зміни в мобілізації та розширення практики рекрутингу в армії.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий.

Читайте також: Лазівок для ухилянтів стане менше: яких змін очікувати з мобілізацією-2024

"Перше, що нам критично необхідно, це встановлення граничного терміну служби в армії, навіть під час воєнного стану. Тому що зараз одягнути "піксель" - це купити квиток в один кінець. Переможемо через рік - тобі поталанило, а якщо війна затягнеться на 10 років, - твої проблеми”, - сказав експерт.

Ми ніби списали цих людей, пожертвували ними, для себе вигадали дуже зручну мантру "Вірю у ВСУ", начебто ВСУ - це якісь суперпрофесіонали Рембо, яких ми десятиліттями навчали та тренували.

"Це абсолютно такі самі як ми з вами цивільні люди, яких ця війна вирвала з цивільного життя. Треба це кардинально змінити. Я не готовий зараз сказати, який для нас термін є оптимальним, це треба з калькулятором сидіти і рахувати. Але ідея саме така ключова", - сказав Дикий.

За його словами, друга зміна набагато менш приємна. Але без неї ніяк. Це криміналізація ухилення від військового обліку.

"У нас зараз величезна дірка в законі. Все інше - це допоміжне. Рекрутинг - це дуже потрібна річ. Я б поставив його на третє місце після тих двох. Але великі війни не виграються лише добровольцями, вони виграються лише великими мобілізаціями", - додав. Дикий.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні посилюють мобілізацію.

  • Вас також може зацікавити:

Як за законом, повинні вручатися повістки: у ТЦК спростували 10 міфів

Тільки через ТЦК: як діють нові правила перевірки чоловіків на кордоні

Кого мобілізують до війська у грудні: повний перелік категорій військовозобов’язаних

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.