RU  UA

Це небезпечна політична гра: боєць ЗСУ пояснив, чому демобілізація неможлива

Українським політикам треба бути дуже обережними із заявами щодо "демобілізації", тому що люди до такого уважно прислухаються, але насправді в умовах війни починати цей процес небезпечно.

Свою думку в ефірі Апостроф TV розповів військовослужбовець ЗСУ Іван Тимочко.

Читайте: Вхід є, виходу немає: нардеп вказав на проблеми демобілізації в Україні

На його думку, у цьому випадку може бути лише один варіант демобілізації – якщо країна вирішила капітулювати. Логічніше ж говорити про ротацію, щоб у військових була можливість відпочити, набратися сил, але проводити демобілізацію в нинішніх умовах - це небезпечне рішення.

"Навіть з урахуванням проведення "домобілізації", потрібен час, щоб набрати людей, навчити їх, провести ротацію в частинах і з'єднаннях - на все це йдуть місяці роботи. Просто так за короткий час таке не робиться, але навіть у разі набору додаткових сил ми не можемо собі дозволити демобілізацію", - зазначив військовослужбовець.

Тому, вважає він, політикам треба бути обережними у заявах, оскільки будь-які пропозиції щодо демобілізації, популістські чи реалістичні, мають попередньо детально обговорюватись із військовим командуванням. І лише потім цю пропозицію можна виносити до сесійної зали парламенту.

"Поки що все це виглядає як небезпечна політична гра, в яку втягується і громадськість", - зазначив Іван Тимочко.

Бійцям, які з перших днів на війні, зрозуміло, що якщо зараз демобілізувати людей, що перебувають на фронті, то у разі ротацій-демобілізацій потрібно буде набрати та навчити, як мінімум, таку саму кількість. Але ворог тут і поряд.

"Тому політики мають грамотно підходити до ситуації, а не лише думати, як сподобатися виборцям", – резюмував боєць.

Нагадаємо, раніше ми писали, що закон про демобілізацію можуть ухвалити до кінця року.

  • Вас зацікавить:

Демобілізація та відпочинок для військових: які нові правила звільнення з армії готують в Україні

"Настав час інших": в Києві рідні військових вийшли на мітинг, фото

Забути про демобілізацію: службовців за контрактом можуть відпустити додому лише з кількох причин