RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Демобілізація та відпочинок для військових: які нові правила звільнення з армії готують в Україні

Робоча група, у яку входять представники всіх фракцій Верховної Ради, розробляє великий законопроєкт, який змінить правила мобілізації, обліку та проходження військової служби в Україні.

Про це розповів нардеп від ЄС Олексій Гончаренко.

За його інформацією, у документі наразі пропонується, щоб право на демобілізацію отримали військовослужбовці з інвалідністю 1 та 2 групи та бійці, які повернулися з ворожого полону.

Читайте: "Настав час інших": в Києві рідні військових вийшли на мітинг, фото

Також "дембель" можуть отримати військовослужбовці, які є усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років. Утім, зазначені категорії осіб зможуть "достроково" звільнитися з армії лише при відсутності інших осіб, які можуть здійснювати опіку над дітьми.

"Там ще багато пунктів", - зазначив нардеп, додавши, що найголовнішим серед них є право на демобілізацію після 18 місяців служби.

У той же час, як пише LB.ua, офіцер ЗСУ і колишній парламентарій Ігор Лапін вважає, що норма про демобілізацію після 18 місяців служби щонайменше дискусійна. "А ким замінити на фронті всіх тих, хто демобілізується?" — обурюється він.

Але як парирував Олексій Гончаренко, мобілізаційний ресурс країни становить понад п'ять мільйонів людей, а призвано 850 тисяч. "У чому питання демобілізувати частину? Бо ж не всі хочуть звільнятися. Безконечно військові там не можуть бути… Якщо людина знає, що вхід є, а виходу немає, це точно не мотивує. Мають бути чесні правила", — зазначив він.

За словами депутатки від "Голосу" Соломії Бобровської, що у парламенті також пропонували варіант, коли демобілізація буде можлива через 36 місяців безперервної служби" і для строковиків, і для контрактників, але його не погодили.

Як стало відомо, невдовзі представники оборонного комітету ВРУ зустрінуться із силовими відомствами, які виступають проти демобілізації і після 18, і 36 місяців служби. Утім, член цього комітету, нардеп від "Голосу" Сергій Рахманін остерігається прогнозувати долю законопроєкту, але вважає, що якщо ці правки підтримає президент Володимир Зеленський, то документ погодить й більшість у залі.

Нагадаємо, що Верховна Рада збирається змінити правила мобілізації військовозобов’язаних громадян, згідно з якими поліцейських можуть відправляти на фронт.

  • Вас зацікавить:

Частина військових отримала нові підстави для звільнення: що це означає і кого торкнеться

В Україні розширили можливості для демобілізації: про що йдеться в підписаному Зеленським законі

Забути про демобілізацію: службовців за контрактом можуть відпустити додому лише з кількох причин