RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

В Раді готують закон про демобілізацію: з’явилися перші деталі

Через майже два роки війни в Україні почали готувати закон про демобілізацію – його планують ухвалити до кінця року. Це стосуватиметься передусім військових, що весь цей час воюють без ротації та пережили полон, а також порушать питання отримання відстрочки.

Про це повідомляє "Oboz.ua".

Згідно з інформацією нардепів, новий законопроєкт передбачає значні зміни, зокрема, зменшення кількості громадян, які можуть скористатися відстрочкою через обов'язки з догляду за особою з інвалідністю 1 або 2 групи, чи особою, яка потребує постійного догляду, до членів сім'ї першого ступеня споріднення. Зокрема, військовозобов'язані, які мають дружину чи чоловіка серед осіб з інвалідністю 3 групи, втрачають право на відстрочку. Це стосується у тих осіб, які мають право на відстрочку по догляду за особою з інвалідністю 1 та 2 групи або особою, яка за висновком МСЕК потребує постійного догляду.

Читайте також: В Україні можуть демобілізувати військових: кого це торкнеться

Також, в українському парламенті розглядається ініціатива розширити кількість осіб, які можуть бути взяті на військовий облік. Зокрема, до цього переліку можуть включатися ті, хто служив у військах інших країн до прийняття громадянства України або хто був засуджений за вчинення кримінального правопорушення та позбавлений волі або обмежений у волі, включаючи звільнення від покарання. Крім того, серед ключових пропозицій законопроєкту є закріплення законодавчого права військовослужбовців на демобілізацію після певного тривалого перебування у зоні бойових дій.

Крім того, передбачається розв'язання питання демобілізації військових, які вже два роки без ротації воюють на фронті, а також звільнення людей з інвалідністю І та II групи. Нерозв'язаними лишаються і питання щодо людей, які повернулися з полону.

Стосовно соціального захисту, то передбачається системно врегулювати питання, пов’язані з відпустками, зокрема, тих, хто повернувся з полону, при народженні дитини та інше.

Раніше ми писали, які нові правила звільнення з армії готують в Україні.

  • Вас може зацікавити:

Частина військових отримала нові підстави для звільнення: що це означає і кого торкнеться

В Україні розширили можливості для демобілізації: про що йдеться у підписаному Зеленським законі

Забути про демобілізацію: службовців за контрактом можуть відпустити додому лише з кількох причин