RU  UA

"Гібридизація" озброєнь: що збираються виробляти в Україні за допомогою США

Сполучені Штати та Україна запускають спільний проект з виробництва озброєнь у двох країнах.

Про це в ефірі "Апостроф TV" повідомив головний редактор Defence Express Олег Катков.

Йдеться про проект FrankenSAM, який передбачає модернізацію старих радянських ЗРК під західні снаряди.

Читайте також: Україна передала США список "зброї перемоги" над РФ: що потрібно армії

" Для нас це важливіша новина, ніж виділення чергового пакету військової допомоги чи політичні баталії до Конгресу щодо фінансування", - зазначив Катков.

У Білому домі повідомили, що вже є технічна документація, наголосив експерт. За його словами, рішення було ухвалено заздалегідь, а озвучили його лише зараз.

"Відомо про три такі проекти, включаючи адаптацію ЗРК "Бук" під ракети RIM-7 Sea Sparrow. Потрібно розуміти, що з кожним запуском "Бук" у нас не стає більше старих радянських ракет. Тому чудове рішення, щоб ці системи залишалися у нас на озброєнні – переробити їх під можливість використання ракет західного зразка", – сказав Катков.

Наступний елемент проекту FrankenSAM - використання американських ракет класу "повітря-повітря" AIM-9M для інтеграції з "радянськими РЛЗ". Але тут не все так просто.

"AIM -9M мають можливості для наведення і РЛС як такі їм не потрібні. Можливо, тут йдеться про те, що РЛС потрібні для отримання додаткової інформації. Якщо підходити суто прагматично, що AIM-9 можна ставити на такі машини як "Стріла- 10" ", - наголосив експерт.

Третій елемент, який одночасно є найбільш непростим – гібрид ракет та пускових установок Patriot з українськими РЛС. Україна до відкритого вторгнення Росії відправляла свої радіолокаційні системи на експорт. Вони є цифровими, тому їх можна інтегрувати із цифровими системами Patriot.

це насправді просто супер новина. Ми знаємо, що передача ЗРК Patriot важка тим, що це дорогі системи і більшу частину коштів там йде саме на вартість самої РЛС, яка йде в оригіналі як американська. Така інтеграція з українським РЛС дозволить збільшити число систем Patriot в Україні за рахунок такої "гібридизації", - заявив Катков.

Раніше ми писали, що Україна отримає допомогу від США до Різдва.

  • Вас також може зацікавити:

Ленд-ліз, спроба №2: у США придумали, як обійти опір республіканців

Україна не отримає бомби GLSDB цього року: у США назвали нову дату

Грошей немає, час збігає: Білий дім направив Конгресу термінове попередження щодо України