RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Що чекає на ухилянтів, якщо не прийти в ТЦК: юрист озвучив відповідь

У Закарпатській області до реальних строків були засуджені двоє військовозобов’язаних, які до цього отримали умовні терміни, але після оскарження вироків прокуратурою Апеляційні суди відправили чоловіків за ґрати.

Про це повідомляє ТСН.

Як розповіла речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк, відомство домоглося змін призначеного покарання для двох закарпатців, яких визнано винними в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України).

Читайте: Родини йдуть на цинічні кроки: адвокат розповіла про "модну", але недієву схему ухилення від мобілізації

Й замість "умовного" позбавлення волі їх засудили до 3 років за ґратами, - повідомила Катерина Хижняк.

За даними прокуратури, йдеться про випадки, що трапились у Мукачівському та Тячівському районах. У грудні минулого року 34-річний мукачівець пройшов ВЛК у центрі комплектування, отримав повістку на відправку у військову частину, однак проігнорував це.

За місяць після цього ухилився від мобілізації і 47-річний мешканець с. Калини на Тячівщині. Він пройшов ВЛК, після чого написав заяву про відмову проходити військову службу, усвідомлюючи кримінальну відповідальність за це.

У травні-червні цього року громадян засудили до 4 років позбавлення волі зі встановленням іспитового строку – 2 та 3 роки відповідно.

Прокуратура в апеляційних скаргах просила скасувати вироки судів першої інстанції в частині призначеного покарання та ухвалити нові. Закарпатський апеляційний суд підтримав таку позицію та призначив обом фігурантам по 3 роки ув’язнення за вчинені кримінальні правопорушення.

Й у перспективі оскаржених вироків може стати більше.

"Пройшло понад пів року, достатньо часу для того, щоб матеріали справ ухилянтів пройшли суди першої інстанції. Тепер частину таких вироків оскаржують прокуратури", - пояснили ТСН тенденцію правоохоронці.

Адвокат Андрій Межирицький також вважає, що вже маючи напрацювання, прокуратури вирішили виправляти те, де вони раніше програвали. Юрист додає, що кримінальна відповідальність для військовозобов’язаного настає після того, як то отримає повістку у військову частину, але проігнорує її.

Нагадаємо, що зміни в українському законодавстві щодо мобілізації, над якими зараз працюють у Верховній Раді, можуть передбачати відстрочку від проходження служби для людей з третьою групою інвалідності.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Вас може зацікавити:

"Без призову невмотивованих доведеться здатися": в ТЦК пояснили, як буде проходити посилена мобілізація

Всіх жінок на фронт: в Раді готують революційні зміни

Мобілізація триває: в Раді пояснили, чому в селах забирають до війська більше чоловіків