RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Обвинувачений в держзраді Кулініч пробує відбілитися: Коровченко про матеріал "Громадського" щодо окупації Криму

Матеріал журналістки видання "Громадське" Ярослави Вольвач про окупацію Криму має ознаки замовного, адже базується виключно на аудіофайлах, наданих екс-очільником СБУ в Криму Олегом Кулінічем, який наразі затриманий правоохоронцями та перебуває під слідством за статтею "державна зрада". Цей матеріал може бути частиною компанії із "відбілювання" самого Кулініча.

Про це написав у Facebook колишній очільник управління юстиції в АР Крим, а нині підприємець та благодійник Сергій Коровченко.

"Поява та виготовлення цих плівок пояснюється тим, що московським кураторам Кулініча не сподобалися мої дії, спрямовані на недопущення легітимізації псевдореферендуму" - вважає Коровченко. Він додав: "На мою думку, це елемент кампанії із захисту колишнього співробітника СБУ Олега Кулініча, якого обвинувачують у державній зраді. Адже саме Кулініч у роки перед повномасштабним російським вторгненням відповідав за безпекову роботу України по Криму. Саме він, за версією слідства, був одним із агентів держави-агресора, завдяки діям яких, ворогом було окуповано південь України".

Він також вказав на те, що журналістка не здійснила спроб взяти в нього коментар ані телефоном, ані через Фейсбук, хоча раніше журналісти видань "Українська правда" та "Лівий берег" отримали цілком вичерпні відповіді на свої запитання.

З огляду на це, Сергій Коровченко вважає, що "Ярославі Вольвач слід називати себе "прес-секретарка Кулініча", а не "журналістка-розслідувачка".

Також Коровченко закликав журналістів бути уважними та не ставати інструментами у російських інформаційних операціях.

Нагадаємо, Олег Кулініч був затриманий українськими правоохоронцями в липні 2022. За словами голови СБУ Василя Малюка, відстеження дій Кулініча почалося ще в 2021 році. Саме тоді з'явилися записи розмов Кулініча та посадовця часів правління Януковича Володимира Сівковича в інтересах ФСБ російської федерації. За висновком слідчих, Кулініч збирав та передавав Сівковичу інформацію, яка становила оперативний інтерес для російських спецслужб, а також чинив вплив на прийняття окремими особами з числа керівництва СБУ рішень щодо організаційно-штатних змін в структурі СБУ, чим допомагав Росії проводити підривну діяльність проти України.

В період з 2006 по 2008 рік Кулініч був віце-президентом державного підприємтсва "Енергоатом", яке очолював Андрій Деркач, що на сьогодні перебуває під санкціями України та США. Починаючи з 2009 він підтримував тісні зв'язки з іншими високопосадовцями уряду Януковича та високопоставленими священниками Московського патріархату.