RU  UA

Може завдати більше шкоди, ніж ракетні удари: що стоїть за атакою росіян на Київстар

Ситуація з атакою російських хакерів на систему "Київстар" говорить про те, що наслідки позбавлення українців мережі можуть бути дієвіші, аніж ракетні удари по різних важливих об'єктах.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політичний оглядач Олексій Курпас.

Читайте також: "Київстар" відновлює роботу: абонентам дали важливі поради і пообіцяли компенсацію

За його словами, українська кібербезпека працює добре, однак проблема в тому, що "Київстар" є приватною компанією, і вони не доручали свою кібербезпеку державним службам, а користуються послугами власних фахівців. До того часу, як не стався нещодавній випадок.

Стосовно інформації, яка могла потрапити до росіян, то не це було їхньою ціллю, вони не цікавилися інформацією як такою. Була більш глобальна мета.

"Вони хотіли насамперед покласти мережу, і це, треба сказати, була пробна куля. Взагалі все це набагато дешевше, ніж завдавати по різних важливих об'єктах ракетних ударів. З огляду на те, наскільки ефективно працює наша ППО. Потрібно серйозно працювати над цим питанням. І великим операторам, компаніям, зокрема – енергокомпаніям, необхідно залучати фахівців СБУ. Для того, щоб подібних атак не було надалі. Ще раз повторюся – такі випадки, як із "Київстаром", можуть бути більш ефективними, ніж удари ракетами", - додав Олексій Курпас.

Нагадаємо, що зловмисникам-хакерам вдалося вразити кіберзахист оператора мобільного зв'язку "Київстар" через обліковий запис одного зі співробітників.

  • Вас також може зацікавити:

Чому не працює національний роумінг у "Київстарі": офіційне пояснення

Атака на "Київстар": українців попередили про труднощі ще два оператори

Чи треба міняти паролі після збою в Київстарі: озвучено остаточну відповідь