RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Досі не всі таємниці розкрито: названо найбільш загадкові українські прізвища

Серед українських прізвищ є такі, походження яких досі оповито таємницею. Йдеться про такі родові імена, які закінчуються на "-ахно", "-ман", "-іон", "-вер", "-ра" або починаються на "масл-" та "перед-".

Про це повідомив український науковець, доктор географічних наук, письменник Петро Масляк у своїй колонці в українській газеті "Сурма".

Читайте також: Ваші пращури були бізнесменами: які прізвища давали працівникам торгівлі в Україні

"Українські прізвища, якщо вони не є похідними, дуже давні. Вони настільки давні, що їхнє походження нерідко ховається в мороці тисячоліть. Якщо прізвище Бацман за 1 500 років абсолютно не змінилося, то скільки років тим прізвищам, первісний сенс яких давно вже втрачений? Тисячі років? Українські прізвища однозначно належать до найдавніших у світі. Звідси й загадки та таємниці", - наголосив він.

Зокрема, прізвище Масляк може здаватися "прозорим", але ходять чутки про його походження від арабського воєначальника Масламака, який був сином халіфа і нащадка пророка Мухамеда, що воював в Україні в VIII ст. Досі не доведено, чи є це міфом чи правдою Давньої України.

"Але підемо далі – Масляк. Маслак, Маслюк, Маслик, Маслік. В основі лежить масл-, а далі чомусь чергуються всі голосні літери алфавіту. Візьмемо практично будь-яку іншу основу, яка абсолютно "непрозора" і так чи інакше, підставляючи почергово всі голосні літери, створимо українські прізвища. Як це? Чому так?", - написав публіцист.

Ті самі питання є до прізвищ, які закінчуються на "-ахно", а спереду змінюється лише одна приголосна літера: Дахно, Лахно, Кахно, Махно, Вахно, Тахно тощо.

"Але що вони означають? Добре нам займатися такими вправами нині. А хто робив це 500-1000 років тому? І навіщо? Хіба це не загадка?", - задається питанням науковець.

Також серед загадкових прізвищ є такі, що закінчуються на "-ман": Бритьман, Сурман, Котьман, Бікман, Бацман. Вони особливо поширені у Полтавській області. Зокрема, Бацман означає "човняр" з данської, але як данці могли опинитися на Полтавщині - невідомо. Письменник припускає, що це нащадки вікінгів.

Водночас на Полтавщині та Київщині розповсюджені прізвища за закінченням "-іон" та "-вер": Демідіон, Завізіон, Аріон, Фаріон, Хавер, Івер тощо.

"Усі вони зустрічаються серед реєстрових списків козацьких полків, а нині серед селян Полтавщини. А скільки років таким українським прізвищам як Передерій, Передрій? Дві-три тисячі років чи набагато більше, бо ж "передрая" перською мовою в давнину означало "скіф заморський", - зауважив Масляк.

Крім того, ніхто достеменно не знає, звідки пішли прізвища із закінченням на "-ра": Бандера, Петлюра. Гелевера, Терефера, Шандра. Також родове ім'я деяких українців Шудра (Шудря), Рахман, Шатрий - це назви каст в Індії, але як вони дійшли до нас теж залишається таємницею.

Раніше ми писали, які прізвища давали в Україні найдобрішим людям.

  • Вас може зацікавити:

Відрізнялись особливим лоском: які прізвища давали носіям вусів в Україні

Стогній, Мамій та Рюма: кому раніше в Україні давали такі прізвища

Тихолаз і Швандя: кому в давнину в Україні давали такі прізвища