RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Розпочинаємо дачний сезон: що можна сіяти на розсаду в лютому

В лютому надворі ще хурделить, але досвідчені городники та садівники вже починають у цьому місяці дачний сезон. Звісно, на городі ще лежить сніг, але взятися за підготовку розсади – саме час. В лютому починають сіяти на розсаду насіння пізньостиглих овочів, а також садових ягід і квітів.

Про те, що і як посіяти на розсаду в лютому, розповідає "Апостроф".

В лютому можна подбати про розсаду квітів

Якщо сіяти квіти не відразу у відкритий ґрунт, а виростити їхню розсаду, то вони милуватимуть вас цвітінням вже навесні. Отже, в лютому можна висіяти на розсаду кілька видів квітів.

Читайте також: Коли насіння на розсаду стає старим: його краще не садити, а викинути

Нарциси і тюльпани. Якщо висадити їх у горщику в лютому, то до березня вони вже можуть розцвісти. У ґрунт рекомендують додати пісок і золу, так їм буде комфортніше. Можна також висадити цибулини на розсаду пізніше. Тоді вже в квітні можна розсаду висаджувати у відкритий ґрунт, і вона почне цвісти ще тоді, коли ніде таких квітів немає.

Бегонія. Її також можна висадити на розсаду в лютому, додавши до ґрунту потроху піску, торфу і листяного перегною. Після того зволожену землю із насінням слід накрити плівкою і тримати накритою, доки насіння не проросте.

Петунія. Її можна висадити ще навіть наприкінці січня або в лютому. Знавці рекомендують її відразу висівати в окремі стаканчики або торф'яні таблетки. Саджанці петунії люблять багато світла. Отже їх треба розташувати на підвіконні або додатково освітлювати.

Турецька гвоздика. Вона висаджується в суміш із листового перегною і піску в однакових частинах. Насіння заробляють у ґрунт на глибину 1 см із проміжком у 3 см між двома насінинами. Засіяний ґрунт слід накрити папером до появи паростків.

Овочі, які варто посадити на розсаду в лютому

Томати пізньостиглих сортів висівають на розсаду в середині-кінці лютого. У цьому випадку ви не прогадаєте: овочі дадуть врожай раніше. І крім того, їх не прихопить осінніми приморозками на піку плодоносіння. Насіння томатів любить вологий ґрунт. Висівають його в невеликі ящики, горщики або стаканчики і ставлять у тепле місце. У відкритий ґрунт томати висаджують аж наприкінці квітня або у травні.

Болгарський перець пізніх або середньостиглих сортів починають сіяти з початку лютого. Пере посівом слід замочити насіння у вологій тканині. Висаджують розсаду в окремі стаканчики по 2 насінини. Присипане землею насіння накривають плівкою і ставлять у тепле місце. Коли з'являться паростки, плівку слід зняти і поставити розсаду на підвіконня.

Баклажани висівають у середині лютого. Насіння цієї культури рекомендують перед висівом замочити на 15 хвилин у слабкому розчині марганцю. Це захистить його від хвороб. Баклажан любить ґрунт із тирсою та золою. В стаканчик садять по дві насінини і тримають під плівкою до появи паростків. Вони люблять тепло.

Цибуля-порей також сіється в середині лютого. Перед висівом насіння слід замочити в теплій воді на добу. Затим його висаджують у вологий ґрунт і ставлять на підвіконня. У відкритий ґрунт розсаду слід висаджувати у травні.

В лютому можна висадити на розсаду і садові ягоди

Йдеться про суницю та полуницю. Якщо їх висіяти взимку на розсаду, то вже на початку літа можна буде із саджанців збирати ягоди.

Перш, ніж висіяти насіння в ґрунт, його слід замочити і просушити. Висівати слід у неглибоку ємність висотою не більше 4 см. Її слід наповнити сумішшю ґрунту і піску в однакових пропорціях. Насіння розсівається прямо на ґрунт.

Розсада ягід любить тепло, отже її краще ставити в тепле місце. Перші два тижні її тримають під плівкою. Паростки мають з'явитись через 5 днів, а через 2 тижні будуть перші листочки. У квітні розсаду слід пересадити к в окремі ємності, а у травні вже вона йде у ґрунт.

Раніше ми розповідали, як виростити найкращу розсаду томатів.

Вас також може зацікавити:

Як знезаразити ґрунт перед посадкою насіння на розсаду: популярні способи та їхня ефективність

Досвідчена городниця розповіла, які лампи краще брати для підсвічування розсади

Як приготувати стимулюючий розчин з алое, який допоможе проростити будь-яке насіння