Лайм

Досвідчена городниця розповіла, які лампи краще брати для підсвічування розсади

Корисна інформація перед початком посадкового сезону

У січні та лютому багато дачників садять насіння на розсаду, і щоб воно проросло і зміцнилося, його слід досвічувати. Авторка YouTube-каналу "Життя бентежне" розповіла, які лампи для цього використовувати.

Читайте також: Коли насіння на розсаду стає старим: його краще не садити, а викинути.

Фото: Getty Images

Для досвічення розсади не підходять старі лампи розжарювання з вольфрамовою ниткою. Нині вони практично не використовуються, але у декого залишилися в побуті. Такі лампи дуже нагрівають повітря, порушуючи баланс між кількістю світла і температурою. Через це розсада буде витягуватися і хворити, у тому числі і "чорною ніжкою".

Найкраще використовувати для досвічування розсади світлодіодні лампи. Вони, до того ж, найекономніші та найдешевші. Вибирайте світлодіодні лампи холодного світла, на упаковці яких вказано маркування 5000-6500 Кельвінів (К).

Оптимальне освітлення розсади має бути в діапазоні між 3000-6000 люкс (лк), а визначити його можна за допомогою звичайної безкоштовної програми на телефоні. Встановіть застосунок-люксметр на телефон, зафіксуйте його біля розсади, і якщо датчик покаже 3000-3500 лк - це хороший показник. Ідеальна освітленість – 5000-8000 лк. Якщо показник недостатній, кількість ламп краще збільшити.

Читайте також: Куди садити насіння на розсаду: переваги та недоліки популярних ємностей.

Після появи петельок досвічувати розсаду можна близько 3 днів цілодобово. Якщо ви вирощуєте квіти (петунії, бегонії, примули, дзвіночки) або деякі овочі (селеру, суницю), потрібно підсвічувати з першого дня посадки, тому що вони сходять тільки на світлі.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні