Лайм

Коли насіння на розсаду стає старим: його краще не садити, а викинути

Насіння залишається життєздатним не менше року, а деякі два роки і більше

Багато досвідчених дачників вже зайнялися підготовкою до нового дачного сезону. Як правило, цей процес потрібно починати наприкінці зими – необхідно замочити та знезаразити насіння і підготувати ґрунт та ємності для розсади. theLime вирішив докладніше розповісти про терміни придатності насіння різних рослин.

Читайте також: Як підготувати насіння томатів до посадки на розсаду: важлива обробка від хвороб.

Фото: pixabay.com

Сіяти минулорічне насіння в багатьох випадках можна без побоювань, але після першого року їх схожість падає. Гранульоване та дражоване насіння краще використовувати протягом року.

Зазначимо, що, згідно з українськими ДСТУ, гарантійний термін придатності овочевого посівного матеріалу не перевищує 2-х років. Однак ця цифра є досить умовною – при правильному зберіганні реальний термін збереження схожості для різних овочевих культур перевищує цей показник у 2-3 рази:

- огірки, кабачки, дині та кавуни – 6-8 років;

- бобові культури – 4-6 років;

- томати, редис, капуста біло- і червонокачанна, броколі – 4-5 років;

- морква, перець солодкий та гострий, салат, фенхель – 3-4 роки;

- пряні трав'янисті культури – 2-3 роки тощо.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Чому досвідчені городники не викидають упаковки від кефіру, соків та інших рідких продуктів.

Що може скоротити термін придатності насіння?

1. Температура повітря у приміщенні

За температури в діапазоні +5-12°С посівний матеріал зберігає свої властивості набагато довше. При підвищенні температури до +15-16°С збільшується інтенсивність "дихання" насіння воно починає втрачати сухі поживні речовини, а разом з ними і шанси на успішне проростання.

Зниження температури до 0°С і нижче призводить до "засипання" насіння воно може зберегти свої якості, але при сівбі є величезна ймовірність, що воно просто не "прокинеться" без попереднього прогріву.

2. Вологість повітря у приміщенні

Посівний матеріал необхідно зберігати при відносній вологості не більше 45-60%. Насіння надзвичайно гігроскопічне, тому навіть надлишок вологи в 5-10% швидко ним поглинається, що веде до різкої втрати схожості.

3. Вологість насіннєвого матеріалу

Вологість насіннєвого матеріалу не повинна перевищувати 6-12% – на цьому рівні дихання зародків сповільнено, як і перебіг біохімічних процесів. Підвищення цього рівня призводить до появи в насінні вільних молекул води, відповідно – до різкого прискорення обмінних процесів у зародках, втрати сухих поживних речовин, як наслідок – рівень схожості та термін зберігання насіння знижуються в геометричній прогресії.

4. Упаковка та місцезнаходження

Найкраще зберігати насіння в упаковці, в якій ви його купили. Однак, якщо вона вже відкрита або пошкоджена, посівний матеріал потрібно розмістити в максимально закритій ємності. Підійде скляна банка із щільною кришкою або целофановий пакет, який можна запаяти.

Важливо також убезпечити насіння від впливу ультрафіолетових променів – це призводить до зменшення терміну придатності через прискорення обміну речовин, а також швидку втрату якісних показників.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Рослини із довгим періодом росту, які рекомендують сіяти на розсаду вже у січні.
  2. Коли сіяти розсаду у лютому 2024 року: місячний календар городника.
  3. Урожай буде на місяць раніше: як підгодовувати розсаду, захистивши від шкідників та хвороб.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Їх краще не злити: які знаки Зодіаку найбільш запальні

Овни, Леви та Скорпіони є найбільш запальними знаками Зодіаку, розповіли астрологи - фахівці поділилися подробицями про їхні характери

Запорука гарного врожаю: як правильно поливати томати після висадки в ґрунт

Як необхідно поливати томати після висадки у відкритий ґрунт, а також якою має бути температура води, щоб не нашкодити рослинам

Швидко і корисно: рецепт запашної сирної запіканки з яблуками

Сирна запіканка з яблуками - корисний та швидкий сніданок для всієї родини, який можна приготувати і в духовці, і в мультиварці