RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Символ героїзму та самопожертви в ім’я України: в Києві вшанували пам’ять Героїв Крут, фоторепортаж

Сьогодні, 29 січня, Україна вшановує пам'ять Героїв Крут, полеглих за українську незалежність та державність.

Фоторепортаж з урочистих заходів зробив фотокореспондент "Апострофу" Роман Петушков.

Учасники заходу поклали квіти до могил Володимира Наумовича та Володимира Шульгина, випускників київського Університету імені Святого Володимира, які загинули під станцією Крути у бою з підрозділом російської Червоної гвардії.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Президент України Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов, очільник Міноборони Рустем Умєров та інші високопосадовці вшанували пам'ять Героїв Крут, поклавши квіти до пам'ятного хреста.

"Усі наші герої, усі, хто віддав життя за українську незалежність, свободу й майбутнє, – назавжди в історії нашого народу. Пам'ятаємо кожного й кожну!", - зазначив президент.

В своє чергу головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на своїй сторінці подякував кожному, хто зараз боронить державу, зазначивши, що армія УНР виконала своє бойове завдання на полі під Крутами - зупинила російських окупантів, які рвалися до Києва.

"Минуло 106 років, і нині українські воїни знову дають бій російським загарбникам на всій лінії фронту та щохвилини доводять - Україна була, є і буде вільною і незалежною", - написав генерал.

Командувач Об'єднаних Сил генерал-лейтенант Сергій Наєв зазначив у своєму привітанні, що бій під Крутами став для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за становлення держави.

"Цей бій – гідний приклад для сучасних захисників України, які мужньо протистоять російській навалі, відстоюючи державний суверенітет та незалежність країни", - зазначив він.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу військ більшовиків під проводом Михайла Муравйова. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків, що загалом нараховував всього близько 500-600 вояків.

Бій тривав до вечора. Завдяки вигідній позиції і героїзму українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ. Під тиском ворога більшість підрозділів відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. 27 полонених студентів і гімназистів більшовики розстріляли.

Затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.