RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Україна отримає заморожені російські кошти: зроблено перший важливий крок

Україні вже планують передати конфісковані понад 300 млрд доларів активів російського Центробанку, але на відшкодування завданих країною-агресором збитків знадобиться значно більше. З метою їх отримання уже створено міжнародний реєстр, де фіксуватимуться усі збитки, завдані України з боку Росії.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

За її словами, існує резолюція Генеральної асамблеї ООН від 14 листопада 2022 року, де 94 країни висловилися про те, що Росія зобов’язана відшкодувати Україні завдану шкоду. І саме задля цього країнам-членам ООН рекомендовано створити міжнародний реєстр збитків.

"Тож після ухвалення резолюції ми негайно взялися до роботи, і менше, ніж за вісім місяців такий реєстр був створений. Він є першим елементом механізму компенсації. Там фіксуються всі збитки, завдані Україні з боку Росії. Заяви про збитки і відповідні докази до реєстру мають право подавати фізичні та юридичні особи, а також держава Україна в особі її центральних та місцевих органів влади", - пояснила Ірина Мудра.

Читайте також: РФ сховала більше, ніж заморожені $300 мільярдів: як Україні отримати російські репарації

Вона наголосила, що до реєстру увійдуть не лише види матеріальної шкоди завданої країною-агресором: об’єктам інфраструктури, державним об’єктам, культурній та мистецькій спадщині, навколишньому середовищу тощо. Це також збитки, пов'язані з втратою життя, тілесними ушкодженнями, катуванням, сексуальним насильством, примусовим переселенням, вимушеним переміщенням, втратою майна та доходів.

"Юридичний механізм, який зараз розробляється, передбачає створення також спеціальної компенсаційної комісії, яка буде вивчати дані з реєстру і на їх основі визначати розмір компенсації, яку належить сплатити Росії", - додала заступниця міністра юстиції.

За її словами, коли йдеться про компенсації, потрібно не лише визначити їх розмір, але й знайти джерело коштів для їх виплати. Інакше всі дані реєстру і рішення компенсаційної комісії залишаться нічого не вартими документами. Саме для цього пропонується створити фонд для виплати компенсацій.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції

  • Вас може зацікавити:

Часу вже не залишилося: в Сенаті США зробили нову заяву щодо допомоги Україні

Якщо Штати не дадуть гроші, у нас залишиться два варіанти - нардеп Юлія Клименко

Конфіскація 300 млрд доларів РФ на користь України: у чому проблема