RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Військовий облік школярів, які зараз за кордоном: в ТЦК пояснили, що треба зробити підліткам

Усі українські підлітки-біженці до того, як їм виповниться 17 років, мають повернутися з-за кордону на батьківщину для того, щоб стати на військовий облік. Інакше - чекає штраф.

Про таку вимогу нагадав представник Полтавського ТЦК Роман Істомін.

Читайте також: Депортація українських чоловіків з Європи: що сказав польський генерал і як відреагувало МЗС Польщі

За українським законодавством, всі підлітки з досягнення 17 років мусять стояти на військовому обліку. Як правило, з відповідними повідомленнями Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки звертаються у навчальні заклади, а ті - направляють юнаків до ТЦК.

Хоч через повномасштабну війну багато 16-річних підлітків виїхали за кордон, вони мають повернутися з цією метою.

"Ми не надсилатимемо листи, наприклад, за кордон про те, що він має з’явитися. Загалом - так, він має повернутися в Україну, якщо він громадянин, він підлягає приписці", - заявив Істомін.

За ігнорування вимоги ТЦК - передбачене адміністративне покарання. Так, за неприбуття громадянина з якихось причин чекає відповідальність у вигляді штрафу у 510 - 850 гривень. У разі повторного порушення сума штрафу становитиме вже 1,7 тис. гривень.

Також підліткам за кордоном порекомендували звернутися до українського консульства.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, в Україні запровадять базову військову підготовку, яка стане обов'язковою для чоловіків у всіх установах вищої освіти за винятком трьох категорій.

  • Вас також може зацікавити:

"Відразу візьмуть в оборот": українець з Канади розповів про блокування рахунків через новий мобілізаційний закон

"Не уявляю, як мене дістане ТЦК", - український переселенець з Ірландії

Зеленський пообіцяв новий порядок бронювання працівників для бізнесу: "або воюєш, або працюєш"