RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Не уявляю, як мене дістане ТЦК", - український переселенець з Ірландії

У разі прийняття нового закону про мобілізацію, військовозобов'язані українці, в тому числі й ті, які перебувають за кордоном, повинні будуть оновити свої військово-облікові дані. Проте виконання цього закону тими, хто знаходиться за межами України, малоймовірно.

Своєю думкою з "Апострофом" поділився Олег Шаповалов з Луганщини, що мешкає зараз в Ірландії.

Так, новий закон передбачає, що військовозобов'язана людина, яка перебуває за кордоном, повинна зв'язатися зі своїм ТЦК (за місцем перебування на військовому обліку) за телефоном або електронною поштою. Або ж зробити це за допомогою електронного кабінету призовника/військовозобов'язаного/резервіста. Ще один варіант - з'явитися до дипломатичної установи України у країні перебування для уточнення даних.

Читайте також: "Є питання": у Раді чекають від Міноборони роз’яснень щодо ідеї е-повісток

У разі невиконання вимоги військовозобов'язаним, керівник Територіальної військової комісії (ТЦК) має надіслати громадянину вимогу про виконання обов'язку захисту Батьківщини протягом п'яти днів через електронний кабінет чи поштою у паперовій формі. У випадку відсутності відповіді військовозобов'язаного протягом 10 днів, до нього застосовуються санкції.

За словами переселенця з Луганщини, який проживає в Ірландії, виконання таких вимог малоймовірне.

"А якщо людина не має електронного кабінету, далі що? Поштою в консульство? По-перше, це треба, щоб людина перебувала там на обліку, і в ТЦК про цю людину знали. А по-друге, ви уявляєте собі роботу "Укрпошти"? Це, якщо що, повідомлення треба лише дипломатичною поштою надсилати. Взагалі пропонувати чоловікам повертатися, коли в Києві просто Лас-Вегас: як то кажуть, "кіно, вино і доміно", а в райцентрах усіх поспіль лопатою гребуть – думка, на мій погляд, трохи незвичайна", – пояснив Олег Шаповалов.

Слід зазначити - якщо людина не перебуває на консульському обліку, її фактично (точніше – юридично) для дипломатичної установи немає.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Без грошей та іншої допомоги: які санкції готують чоловікам, що виїхали з України

  • Вас також може зацікавити:

У Міноборони відповіли на критику закону про мобілізацію: що сказали

За виключенням трьох категорій: для студентів хочуть ввести військову підготовку

Обмеження для ухилянтів: як за новим законопроєктом каратимуть за неявку до ТЦК

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.