RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Є три проблемних пункти: в Раді вказали що не так з законопроектом про мобілізацію

Представники антикорупційного комітету ВРУ помітили в оновленій редакції "мобілізаційного" законопроекту, який сьогодні прийняли 243 голосами, три норми, які, на їх думку, можуть породжувати "вибірковість" чи "корупцію".

Про це заявила голова профільного комітету Анастасія Радіна.

За її словами, перед другим читанням парламентарі мають змінити у документі норми демобілізації, відстрочки по догляду за інвалідами та відповідальність за ігнорування створення е-кабінету.

Читайте: Мобілізації по-новому бути: основні зміни, що чекають на українців

Демобілізація: нардепи мають визначити чіткий строк та умови, за яких військові демобілізовуються фактично. Наразі законопроект передбачає, що після спливу 36 місяців служби під час війни військовий отримує право написати рапорт про демобілізацію — строк же задоволення цього рапорту відсутній. "Це може породити вибірковий підхід і загалом не чесно", - зазначає Анастасія Радіна.

Відстрочка від призову по догляду за особою з інвалідністю: потрібно чітко зафіксувати принцип "одна особа з інвалідністю І чи ІІ групи — відстрочка для одного доглядача". Контролювати це треба програмними засобами реєстру військовозобов'язаних, а не "кошмаренням" осіб з інвалідністю вимогою додаткових довідок про постійний догляд.

Відповідальність за нереєстрацію електронного кабінету військовозобов’язаного, неявку до ТЦК за повісткою тощо: ВРК повинна зробити справедливий механізм виявлення порушників, щоб відійти від вибіркового застосування санкцій до одних осіб і "непомічання" інших.

Анастасія Радіна повідомила, що висновок антикорупційного комітету було направлено на опрацювання колегам з оборонного комітету.

У коментарях користувачі просили звернути увагу нардепа й на осіб з інвалідністю ІІІ групи, яким також потрібна допомога.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що законопроєкт щодо мобілізації був зареєстрований у Верховній Раді днями.

  • Вас може зацікавити:

Всіх інвалідів після 24 лютого хочуть відправити на перевірку: кого це не торкнеться

Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

Мобілізація і військовий облік жінок: які зміни хочуть ввести