RU  UA

Адвокатам надходять сотні звернень: три ключові претензії до законопроекту про мобілізацію

Урядовий законопроект щодо мобілізації, як і попередній, слід повернути на доопрацювання, оскільки його ухвалення в нинішньому вигляді лише нашкодить процесу мобілізації.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів адвокат, голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів" Ростислав Кравець.

Читайте також: У Міноборони відповіли на критику закону про мобілізацію: що сказали

"Запитань щодо його змісту чимало, але зараз варто зупинитись на трьох. Перше, до нас надходять сотні звернень від жінок-інвалідів, які перебувають під опікою своїх чоловіків і без їхньої допомоги просто не зможуть вижити. Зазначену категорію чоловіків призовного віку у вказаному проекті пропонується мобілізувати" - сказав Кравець.

Наступний момент, за його словами, пов'язаний з мобілізацією аспірантів, які здобувають освіту за власні кошти або за кошти юридичних осіб.

"Відповідно, зазначена категорія осіб дискримінується законом, якщо порівнювати з тим, хто навчається в аспірантурі за рахунок бюджету. Омбудсмен Лубінець спочатку вказав на порушення прав людини в цій частині, а також на інші нюанси проекту, а потім через незрозумілі причини він свої заперечення зняв" - зазначив адвокат.

Третій момент - абсолютно ганебна ситуація зі штрафами та електронним кабінетом військовозобов'язаного.

"Міністр оборони Умеров стверджує, що додаткові кошти із держбюджету не потрібні на впровадження зазначеного законопроекту. З цього випливає, що на сьогоднішній день створення вказаних електронних кабінетів буде поза законом. Також слід мати на увазі, що примус громадян самим реєструвати електронні кабінети, а потім постійно контролювати, що там відбувається, несучи при цьому відповідальність у вигляді штрафів та блокування банківських рахунків – все це буде просто руйнівним ударом по економіці країни”, - резюмував Кравець.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що законопроєкт щодо мобілізації був зареєстрований у Верховній Раді днями.

  • Вас також може зацікавити:

Всіх інвалідів після 24 лютого хочуть відправити на перевірку: кого це не торкнеться

Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

Мобілізація і військовий облік жінок: які зміни хочуть ввести