RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Ситуація в районі Авдіївки та під Бахмутом складна: оновлені карти бойових дій

На кількох напрямках тривають позиційні бої. При цьому ворог намагається тиснути і на Авдіївському напрямку.

Про це йдеться в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Голоду немає: на скільки Україні вистачить ракет для ППО

Луганська область

Російські війська нещодавно просунулися на північний схід від Синьківки та на південний схід від Вільшани (обидва райони розташовані на північний схід від Куп’янська).

Позиційні бої тривали на північний схід від Куп'янська під Синьківкою; на південний схід від Куп’янська біля Іванівки, Піщаного, Берестового, Котлярівки, Кислівки.

Позиційні бої також тривали на північний захід від Кремінної в районі на південь від Невського; на захід від Кремінної біля Тернів, Ямполівки, Торського; на південний захід від Кремінної біля Діброви; та на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець оцінив, що російське військове командування завершує перегрупування військовослужбовців на Куп'янському та Лиманському напрямках. Він зазначив, що деякі штурмові загони окупантів перекинуті до Житлівки (безпосередньо на північний захід від Кремінної), ймовірно, для підтримки штурму.

Також Машовець дійшов висновку, що бажання російського командування продовжувати одночасний наступ як на Лиманському, так і на Куп’янському напрямках вимагатиме від Кремля виділення додаткових резервів у зв’язку з перекиданням решти 90-ї гвардійської танкової дивізії до Авдіївки.

Донецька область

15 лютого війська РФ незначно просунулися поблизу Бахмута. Геолокаційні кадри від 14 лютого показують, що загарбники нещодавно незначно просунулися на захід від Бахмута.

Позиційні бої тривали на північний схід від Бахмута біля Веселого; на захід від Бахмута в районі Богданівки, Хромового, Іванівського; на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки та Південного.

Речник угруповання військ ЗСУ "Хортиця" Ілля Євлаш заявив, що командування РФ перекидає частини на Бахмутський напрямок з інших невизначених ділянок фронту, а російські війська наступають з Богданівки в напрямку Часів Яр (захід від Бахмута).

Зазначається, що ворог здійснює тактичний розворот через Авдіївку, щоб створити умови, які змусять ЗСУ відійти з позицій у населеному пункті. Українські сили ще не повністю вийшли з міста та продовжують перешкоджати окупантам досягти успіхів, які "є більш значними, ніж поточне поступове просування".

Геолокаційні кадри, опубліковані 15 лютого, показують, що війська РФ нещодавно просунулися до північного заходу Авдіївки. Нещодавні геолокаційні російські просування вказують на те, що війська РФ перерізали останню дорогу в Авдіївці, яка з’єднує південну та північну частину міста, але речник Таврійського угруповання військ ЗСУ Дмитро Лиховий заявив, що українські сили наразі використовують підготовлені вторинні наземні лінії зв’язку для постачання сил у південній та східній Авдіївці.

За словами Лиховія, українські сили відходять із невизначених позицій у районі Авдіївки, але він заявив, що ЗСУ також продовжують відбивати деякі невизначені позиції у російських сил.

Речник бригади ЗСУ, яка раніше була дислокована в районі Бахмута, 15 лютого заявив, що підрозділи бригади передислокувалися до Авдіївки та контратакують позиції росіян у населеному пункті.

15 лютого позиційні бої велись на захід і південний захід від Донецька. Російські "воєнкори" стверджували, що війська РФ нібито просунулися в напрямку Георгіївки (на захід від Донецька) і на південно-східній околиці Новомихайлівки (на південний захід від Донецька).

Позиційні бойові дії продовжуються на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Побєди та Новомихайлівки.

"Південна вісь"

Російські війська нещодавно просунулися на кордон Донецько-Запорізької області. Геолокаційні кадри показують, що війська РФ нещодавно здійснили незначне просування на захід від Новодонецького (на південний схід від Великої Новосілки).

В Генштабі ЗСУ повідомляли, що Сили оборони відбили російську атаку поблизу Старомайорського (на південь від Великої Новосілки), на півдні від Золотої Ниви та Пречистівки (обидва на південний схід від Великої Новосілки).

Ворог просунувся на заході Запорізької області, але підтверджених змін на цій ділянці лінії фронту не було. 14 лютого російські "воєнкори" заявили, що підрозділи російського повітряно-десантного полку захопили кілька позицій біля Вербового, хоча експерти ISW не знайшли візуальних доказів, які б підтверджували це твердження.

Позиційні бої також тривали поблизу Роботиного та Вербового (на схід від Роботиного).

Херсонська область

15 лютого тривали позиційні бої на лівому березі Херсонської області в районі Кринок. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади нещодавно повернулися до Кринок і ведуть штурм позицій ЗСУ. Він заявив, що війська РФ готуються відновити наступальні дії на островах Дніпра.

Раніше ми розповідали про ситуацію в Авдіївці очима військових.

  • Вас також може зацікавити:

Масштабна ракетна атака по Україні: фото і всі подробиці ударів по містах

Ворог навчається, поки ми тягнемо час: військовий розповів, скільки потрібно мобілізувати в ЗСУ

Авдіївка укріплена, але ситуація дуже складна: експерт озвучив негативний сценарій для ЗСУ