RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Нові правила автострахування: чи зміниться вартість полісів в Україні

Нові правила на ринку автострахування України, які мають бути запроваджені з 2025 року, сприятимуть підвищенню вартості страхових полісів.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Бензин в Україні може подорожчати: в чому причина

Найближчим часом у Верховній Раді очікується ухвалення законопроекту №8300 про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ), мета якого - привести національне законодавство у цій сфері у відповідність до європейського. Зокрема, йдеться про багаторазове підвищення максимальних сум відшкодування за шкоду майну та шкоду життю і здоров'ю людей.

Втім, за словами генерального директора Національної асоціації страховиків України Дениса Ястреба, лишу у 2% ДТП розмір збитків перевищує верхню межу чинних зараз страхових сум, а в решті 98% випадків вартість ремонту менша за максимальну, а тому на неї підвищення лімітів відшкодувань ніяк не вплине.

Натомість на вартість страховки впливатимуть інші фактори.

"Попередні розрахунки, проведені страховими компаніями, показали, що найбільше на розмір страхових премій вплине скасування врахування зносу при розрахунку розміру компенсації. Другим за значенням фактором стане відмова від франшизи. І тільки в третю чергу вплине збільшення страхової суми", - розповів "Апострофу" генеральний директор асоціації "Страховий бізнес" В'ячеслав Черняхівський.

За його словами, орієнтовно вартість страхового поліса після того, як новий закон набуде чинності, може зрости у понад 2 рази. А якщо Національний банк України скасує обмеження страхової суми по європротоколах, і це призведе до зростання рівня шахрайства, подорожчання полісів стане ще більшим.

Проте є й фактори, які стримуватимуть зростання цін на поліси.

"Реальна вартість страховки базуватиметься не лише на розрахунках компаній, а і на можливостях споживачів. Припустимо, компанія порахує, що поліс коштує 6 тисяч гривень. Опитування власників машин показують, що вони не будуть купувати страховку за таку суму. Значить знайдуться компанії, які запропонують їм цю послугу дешевше", - пояснив Денис Ястреб в розмові з виданням.

Змагаючись за клієнтів, компанії будуть робити більш привабливі пропозиції. За словами експерта, в інших країнах в перший рік після впровадження європейської директиви з новими правилами страхування спостерігалось помітне підвищення цін, але вже з наступного року ринок стабілізувався, і ціни починали знижуватися. Тож в Україні, ймовірно, буде схожа ситуація.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Страхування авто "злетить": українцям готують нові правила

  • Вас також може зацікавити:

Як знизити витрату палива в авто: топ-10 лайфхаків для водіїв

Смертельна ДТП в в Києві: авто наїхало на жінку на парковці, поліція почала розслідування

Які авто підпадають в Україні під транспортний податок: опубліковано перелік