RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

В Чорнобильській зоні виявили жаб-мутантів: це допомогло їм вижити, фото

У Чорнобильській зоні, де окопувалися російські окупанти під час наступу з Півночі, виявили жаб-мутантів - саме зміни в їх організмі дозволили їм адаптуватися до життя в місцевості з підвищеною радіацією.

Про це йдеться у відповідному дослідженні, проведеному у 2016 році, пише видання IFLScience.

Так, східні деревні жаби "Hyla orientalis", які зазвичай мають яскраво-зелене забарвлення, змінили його упродовж 15-20 поколінь – тепер вони мають темну, майже чорну шкіру. За словами науковців, це допомагає виживати в умовах радіації.

Згідно з даними вчених, трирічне дослідження самців жаб цього виду з Чорнобильської зони відчуження показало, що ті земноводні, на яких певний час впливала радіація, мали "напрочуд темніший колір шкіри", аніж жаби з інших регіонів. На думку дослідників, саме темний колір шкіри й має захищати земноводних від впливу радіоактивного опромінення.

Читайте також: Під опікою ЗСУ: Наєв відвідав жителів зони ЧАЕС, які опинилися в ізоляції після вторгнення РФ, фото і відео

Виявилося, що жаби з темнішим відтінком шкіри мають вищий рівень меланіну, який може ефективно нейтралізувати вільні радикали, що зменшує пошкодження ДНК від радіації. Дослідження також показало, що жаби, які мешкали найближче до місця вибуху (де зафіксовано найвищі рівні радіації), мали найтемніший колір шкіри. Вчені вважають, що це свідчить про еволюцію жаб, які внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС протягом кількох поколінь отримали темніший відтінок шкіри.

"У той час жаби з меншим вмістом меланіну були більш уразливими до руйнівного впливу радіації на ДНК, імовірно, вони були б убиті в більш ранньому віці — можливо, навіть до того, як вони могли розмножуватися. З іншого боку, жаби з темнішою шкірою мали більше шансів вижити й народити багато милих жабенят завдяки їхньому захисному меланіну; ця риса передалася їхнім нащадкам", - стверджують вчені.

Також зоологи вказують на те, що самки східної деревної жаби починають розмножуватися у віці 2-3 років. При цьому, після Чорнобильської катастрофи пройшло майже 40 років, що відповідає приблизно 10-15 поколінням жаб (на момент проведення дослідження). Це свідчить про дійсно швидкий процес еволюції, наголошують дослідники.

Раніше ми писали, чому на ЗАЕС росіяни не зможуть зробити "другий Чорнобиль".

  • Вас може зацікавити:

В Австралії зловили жабу-монстра, яка важила майже як немовля: фото