RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

У "справі Гринкевичів" немає ані потерпілих, ані "розкрадання" - підозру можуть скасувати

Львівські бізнесмени син і батько Ігор та Роман Гринкевичі були звинувачені ДБР у нібито розкраданні 1,5 млрд гривень Міноборони, в отриманні передоплат за невиконані контракти, а згодом ще в тому, що нібито поставили військову форму неналежної якості.

Однак у справі досі немає потерпілої сторони, повідомили у ДБР у відповідь на запит.

"У кримінальному провадженні жодній службовій особі Міністерства оборони України про підозру не повідомлялося. Процесуальне рішення про визнання потерпілим у кримінальну провадженні не приймалося, оскільки сьогодні триває проведення процесуальних заходів", - повідомили в ДБР.

Також у ДБР повідомили, що справа за підозрою Ігоря та Романа Гриневича розслідується за ч. 1,2 ст. 255 ККУ України, ч.3 ст., 27 ККУ, ч.4 ст. 28 та ч.5 ст. 190 ККУ України. Тобто мова про інкримінування "шахрайства" і створення "злочинної групи".

Однак, така оновлена кваліфікація у провадженні з'явилася 16 січня. А від початку ДБР заявляло про нібито розкрадання Гринкевичами 1,5 млрд грн МОУ, інкримінуючи львівському бізнесмену відповідно 191 ст. КК України (розкрадання та привласнення майна).

Зміна кваліфікації у справі відбулася вже після затримання Ігоря Гринкевича і після того, як МОУ спростувало заяви ДБР про нібито здійснення міністерством будь-яких авансових платежів на користь компаній підприємців. Про це свідчать результати аудиту Міноборони, зацитовані в одному із судових засідань. Сам аудит проводився за наказами міністра Рустема Умєрова.

Насамкінець, як повідомив під час суду 22 лютого адвокат Ігоря Гринкевича, підозра йому була вручена неуповноваженим органом, що, згідно з нормами КПК, дає підстави для скасування її в суді.

Наприкінці 2023 року Державне бюро розслідувань затримало Ігоря Гринкевича, у січні - Романа Гринкевича. Судами обом були обрані міри запобіжного заходу у вигляді арештів із заставами в сумі майже 430 млн грн та 500 млн грн відповідно.