RU  UA  EN

Неділя, 8 вересня
  • НБУ:USD 40.70
  • НБУ:EUR 44.95
НБУ:USD  40.70
Суспільство

Новини

Досі офіційне свято: чи буде в Україні вихідний 8 березня

Попри перехід ПЦУ на новоюліанський календар та зміну дати деяких церковних свят, Міжнародний жіночий день 8 березня й надалі продовжують святкувати в Україні.

Про це повідомляє "Апостроф".

Розмови про скасування цього свята в України почали вестися після повномасштабного російського вторгнення. Мовляв, святкування цього дня – комуністична традиція та радянська спадщина. При цьому традиціоналісти наголошуються, що святкування 8 березня з'явилося ще задовго до СРСР та має на меті лише вшанування жінок без будь-якого ідеологічного підґрунтя.

Варто зазначити, що у лютому 2023 року деякі члени Верховної Ради висунули ініціативу щодо внесення поправок до Кодексу законів про працю, спрямованих на скасування Міжнародного жіночого дня (8 березня) та Дня праці (1 травня). Проєкт закону під номером 9009 був зареєстрований у парламенті, однак після року він досі перебуває на розгляді в комітеті.

Читайте також: Церковний календар на березень-2024: що і коли відзначатимемо за новим і старим стилями

Тож, 8 березня в Україні й надалі залишається державним святом, що передбачає офіційний вихідний цього дня. Однак через воєнний стан, введений в Україні з лютого 2022 року, ця норма не працює. І вихідними днями на свята є лише ті, що припадають на суботу чи неділю.

Однак, ця норма застосовується лише до державних підприємств і установ. Приватні компанії мають право встановлювати свої власні правила щодо надання вихідних у святкові дні на свій власний розсуд.

Варто зазначити, що попри те, що 8 березня в Україні залишили, 9 травня, вже не є державним святом в України. А День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років в Україні почали відзначати разом з цивілізованим світом 8 травня.

Раніше ми писали, коли почнеться Великий піст в 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю у 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату