RU  UA

Шойгу, Герасимов, ви наступні: дипломат оцінив рішення МКС щодо російських генералів

Чергові видані ордери на арешт Міжнародним кримінальним судом (МКС) російським військовим командувачам є попереджувальним сигналом для міністра оборони Росії Сергія Шойгу та керівника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

Читайте також: Суд в Гаазі блокує зусилля України щодо створення спецтрибуналу для РФ: суддям висунули серйозні звинувачення

"Ордери на арешт російських генералів - хороше рішення. І це не останні подібні рішення. Це сигнал Шойгу і Герасимову про те, що потрібно припиняти порушення міжнародного права. Це інструмент тиску на російський генералітет. Вони знають, що такі рішення не мають терміну давності і їх будуть переслідувати завжди по всьому світі", - вважає він.

Також він розповів про позицію Китаю, який зараз стурбований оновленою Європою, яка взяла ініціативу на себе. КНР намагається вивчити ситуацію в Європі.

"Для цього туди відправився Лі Хуей. Спочатку він поїхав до Москви, а потім до країн Європи, в першу чергу, до Веймарського трикутника, який зараз відродив свою діяльність", - зазначив він.

Водночас, експерт припускає, що Китай не приєднається до формули миру, адже має свої напрацювання в цьому питанні.

"Зараз Путін на підйомі, тому Китай і Туреччина активізували заклики до переговорів, що підштовхнути Україну до поступок. Поворотна точка для Франції була після того, як була дана згода на переговори між Україною і ЄС. Після цього шляху назад уже немає. Європейці усвідомили, що стара тактика стратегічної невизначеності більше не працює. Тому Макрон закликає просинатися і чинити опір Росії", - вважає він.

Українська війна стала європейською. І європейці розуміють, що американці їх більше не захищатимуть. Вони зосереджуються на Тихоокеанському регіоні. Німеччина надає допомогу, але при цьому канцлер ФРН Олаф Шольц дуже стриманий і боїться, щоб його не втягнули у війну, резюмував Руслан Осипенко.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження II видала ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

  • Вас також може зацікавити:

Міжнародний суд ООН оголосив історичне рішення щодо злочинів Росії

Світ отримав сигнал: генпрокурор України про ордер на арешт Путіна

Росія тримає в полоні понад 3 тисячі українців: що відомо про їхню долю