RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Міжнародний суд ООН оголосив історичне рішення щодо злочинів Росії

У середу, 31 січня, Міжнародний суд ООН оголосив рішення у справі за позовом України про фінансування Росією тероризму та про порушення росіянами Міжнародної конвенції про ліквідацію расової дискримінації.

Про це інформує Суспільне.

Суд, зокрема, мав визначити, чи були переконливими докази щодо того, що РФ порушила Міжнародну конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Читайте: Україна проти Росії: як розуміти рішення суду в Гаазі

За одним із пунктів звинувачення тринадцятьма голосами проти двох було визначено, що РФ не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, про які неодноразово заявляла українська сторона.

"Цим рішенням Суд визнає, що Російська Федерація порушила свої зобов'язання за частиною першою статті дев'ятої ICSFT і продовжує бути зобов'язаною відповідно до цього положення проводити розслідування достатньо обґрунтованих звинувачень у фінансуванні актів тероризму на сході України", — йдеться у рішенні.

Водночас за більшістю пунктів Суд не знайшов доказів відповідальності Росії. Так зокрема в ООН вирішили, що РФ не мала розумних підстав підозрювати, що надані нею кошти використовуються або можуть бути використані з метою фінансування тероризму.

"За відсутності такої обґрунтованої підозри, Російська Федерація також не була зобов'язана за статтею 18 обмежувати будь-яке фінансування ДНР і ЛНР. Суд також вважає, що за обставин цієї справи Російська Федерація не була зобов'язана визнавати групу терористичною відповідно до свого внутрішнього законодавства в якості запобіжного заходу", — заявили у Міжнародному суді.

Десятьма голосами проти п'яти Міжнародний суд відхилив всі інші подання, подані Україною щодо Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Оголошуючи рішення, голова Міжнародного суду ООН Джоан Донохьо наголосила, що ситуація в Україні "сьогодні дуже відрізняється" від тієї, що була, коли Україна подала свою заяву в січні 2017 року.

Щодо ймовірного порушення РФ Міжнародної конвенції про ліквідацію расової дискримінації, Суд встановив, що Росія не змогла захистити права етнічних українців в Криму, де різко впала кількість учнів, які навчаються українською.

Десятьма голосами проти п'яти, Міжнародний суд ООН відхилив всі інші подання України щодо Міжнародної конвенції про ліквідацію расової дискримінації.

Крім того, судді відмовилися винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності Росії за збиття літака MH17 над Донецькою областю.

Також суд не задовольнив вимогу України щодо виплати компенсацій від РФ.

Раніше ми писали, що в Україні дали оцінку рішенню суду в Гаазі щодо позовів проти РФ.

  • Вас може зацікавити:

Суд у Гаазі займеться воєнними злочинами РФ

Суд у Гаазі ухвалив рішення на користь ДТЕК: скільки має виплатити Росія

Ордер Путіну: що чекає на диктатора після рішення Міжнародного кримінального суду