RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Завод нардепа від "Слуги народу" працював з окупантами під час війни

У тимчасово окупованому Криму функціонують зарядні станції для електрокарів харківського заводу Autoenterprise, що пов’язаний з народним депутатом від політпартії "Слуга народу" Олександром Куницьким. Сам він стверджує, що "до продажів не мав відношення".

Про це йдеться у журналістському розслідуванні проєкту "Схеми".

Читайте також: Розкрадання 1,5 млрд грн на снарядах: СБУ прийшла з обшуками до чиновників Міноборони і оборонного підприємства, фото

Autoenterprise є українським виробником зарядних станцій для електроавтомобілів. У листопаді 2022-го російські окупанти вдарили у завод Autoenterprise ракетою С-300. Тоді було поранено шестеро людей, а вибух пошкодив виробничі потужності.

Як кажуть журналісти, бізнес, виявляється, тісно пов’язаний з нардепом Куницьким, який до обрання у парламент обіймав керівні посади в Autoenterprise, а після - зробив власника підприємства, бізнесмена з Харкова Дмитра Ніконова помічником.

Примітно те, що офіційно завод не заперечував, що торгував з РФ до 2022-го, адже це не заборонялося законодавством, що не відкидає постачання до Криму.

"Схеми" з'ясували, що харківська компанія "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise поставляла електростанції як приватним компаніям з РФ, так і держструктурі - холдингу "Россети" - мінімум з 2016-го.

З 2021 року в Криму запрацювала та розширилась мережа електрозарядних станцій під брендом DriveEnergy. На них написано "зроблено в Україні". Журналісти припускають, що обладнання було вироблене на заводі Autoenterprise.

Директор харківського підприємства, депутат Харківської міськради Аліна Мустафаєва повідомила, що їм невідомо, як станції потрапили в Крим. Проте журналісти підозрюють, що це неправда.

Мустафаєва сама в інтерв’ю казала, що компанія відстежує усі станції в онлайн. Також два джерела кажуть, які тоді працювали на харківській компанії, що вона сама домоглася того, щоб прибрати у контрактах з росіянами згадку про Крим, залишивши просто "Південний округ РФ".

Куницький у коментарі журналістам заявив, що йому "невідомо" про продаж продукції в РФ з 2016 року. Вважає, що "зараз це неприпустимо". Раніше народний депутат визнав, що до повномасштабної війни не бачив у Росії ворога.

Раніше ми писали про скандал із закупівлею військової форми.

  • Вас також може зацікавити:

Підозрюють у розтраті майже мільярда гривень: ДБР вручило нову підозру заступнику Резнікова

Яйця по 17 і не тільки: Рахункова палата підтвердила завищення цін на закупівлі у Міноборони

Не можу погодитись: Христина Горняк висловилася на захист Соні Морозюк на тлі корупційного скандалу