RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Голова ДОТ Жумаділов міг навмисно вивести закупівлі харчів для ЗСУ у "тінь" - політичний експерт

Відмова від відкритих торгів у Prozorro під час закупівель харчування для армії могла бути ретельно спланованою операцією очільника "Державного оператора тилу" Арсена Жумаділова.

Про це написав політичний експерт Олексій Голобуцький.

"В нас остаточно встановилась нова "антикорупційна" реальність у сфері забезпечення ЗСУ. Новопризначений керівник новоствореного (під нього?) "Державного оператора тилу" Арсен Жумаділов, який відповідає за тилове забезпечення армії, успішно досяг поставленої задачі – перевів закупівлі на десятки мільярдів в лагідну тінь приватності і закритих угод", - пише експерт.

Рішення про відмову від Prozorro, пише Голобуцький, Жумаділов ймовірно прийняв одноосібно. А щоб план спрацював, спочатку були скасовані результати тендеру від 22 лютого. А на наступний тендер 6 березня Жумаділов потенційним постачальникам харчування висунув такі умови, які неможливо було виконати. У підсумку, на аукціон ніхто не з'явився. Отже, усі досягнення Антикорупційної Ради при Міноборони, за яку билася Дана Ярова, експерт називає анульованими.

"Відтепер не буде жодної публічності і жодної прозорості щодо формування цін закупівель і визначення переможців… Схоже на те, що це була частина гри і великого плану – вивести у тінь усі закупівлі продуктів харчування для ЗСУ і перебрати на себе одноосібний контроль за ринком, одноосібно диктуючи правила", - зазначив Голобуцький.

Йдеться про колосальні суми. Тільки на одному аукціоні 6 березня мали розігруватись лоти на майже 11 млрд грн.

"Харчування ЗСУ під питанням. Армії і суспільству необхідна негайна реакція міністра оборони, РНБО та Президента. Коли Україна зі всього світу випрошує по копійці на армію, системна діяльність Жумаділова може спричинити негативну реакцію західних партнерів, а також виборців у країнах Заходу", - наголошує Голобуцький.

Раніше економічний експерт Юрій Гаврилечко заявив, що дії Арсена Жумаділова зі зриву харчових торгів для армії становлять загрозу національній безпеці України.