RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

У "справі Гринкевичів" ДБР тричі змінювало версії звинувачень, заблокувавши форму для ЗСУ на митниці

У справі за підозрою Романа та Ігоря Гринкевичів у нібито постачанні неякісної форми на замовлення Міноборони, слідчі ДБР тричі змінювали версії звинувачень.

Про це під час виступу в суді розповів Роман Гринкевич, якому суд зменшив суму застави на 31 млн грн та продовжив термін тримання під вартою на 1 місяць.

"Звинувачення у поставленні неякісного товару не відповідають і не можуть відповідати дійсності. Я переконаний, що мета - це усунути найбільших постачальників Міноборони з ринку. ДБР розпочало розслідування кримінального провадження 12 жовтня 2023 за абсолютно вигаданою версією по тому факту, що начебто моїм підприємством було отримано 100% авансу (від МОУ) і не поставлено жодної одиниці номенклатури. Саме з цієї причини ДБР виїхало на митницю, де і затримало товар. Я думаю, що Ваша честь прекрасно розуміє, що якщо товар затримується протягом 2 місяців без ухвали слідчого судді, то це називається рейдерство. Ці дії також призвели до того, що, аби ми виконали ті контракти, то б потенційно могли ще сплатити десятки мільйонів гривень у вигляді податків. Ці дії призвели й до зриву контрактів на забезпечення військових. Потім слідчим ДБР знадобився цілий місяць часу, щоб виявити, що ми не отримували жодного авансу, і слідство поміняло версію на начебто те, що нам закривали фіктивні акти. Після того, як слідчі зрозуміли, що і ця версія є абсолютно неадекватною, ДБР було ініційовано лист на міністра оборони з проханням провести комплексний аудит - перевірити відповідність товару відповідно до актів виконаних робіт і до наявності на складі… Коли ця перевірка підтвердила, що дійсно весь товар поставлений на складах, справу поспіхом перекваліфікували з привласнення коштів ст. 191 - на шахрайство ст. 190. Саме орган досудового розслідування намагався будь-яким чином сфабрикувати звинувачення і просто банально довели їх до абсурду", - заявив Роман Гринкевич.

Прокурор під час засідання заяви Романа Гринкевича щодо зміни версій слідства прокоментувати не зміг, але зазначив, що після повідомлення про підозру, змін у кваліфікаціях не відбувалося. Уточнень суду також не надав.

Роман Гринкевич заперечив підозри ДБР у низькій якості форми для ЗСУ, яку постачала його фірма.

"Товар, який ми поставляли, це дійсно був товар турецького виробництва. Я особисто був на цих заводах, це фабрики, в які вкладено десятки мільйонів євро. Це фабрики, які відшивають форму для збройних сил Катару, ОАЕ, для Туреччини, поліції Туреччини, для військових НАТО. Ми отримали всі сертифікати. Сам факт неякісного товару, він в принципі - неможливий, оскільки, щоб пройти затвердження зразка проходить ціла перевірка комісійний перегляд і після цього воно вже підписується. Далі цей зразок їде в територіальний центр, і відповідно прийняття товару йде виключно по цьому затвердженому зразку, тобто ніхто не може прийняти нічого іншого. За пів року експлуатації ЗСУ нашого товару ми не отримали жодного рекламаційного акту", - додав він.

Суд частково задовольнив клопотання прокурора, залишивши Гринкевича під вартою до 17 квітня. Водночас суддя знизив суму призначеної раніше йому застави на 31 млн грн.

У січні в справі львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича та його сина, яких ДБР спочатку публічно звинуватило у розкраданні 1 млрд грн на виконанні держзамовлення з постачання військової форми, відбулася зміна кваліфікації. З матеріалів провадження зникла стаття про розкрадання. Її замінили на "шахрайство". Гринкевичі були затримані через нібито зрив контрактів Міноборони на постачання військової форми.