RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

10 років тому Путін захопив Крим: як це відбувалось

Після силового захоплення Криму, 18 березня 2014 року росіяни формально "включили" півострів до складу РФ.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Путін зізнався, що хоче завоювати Україну: відео заяви

20 лютого 2014 року, водночас із трагічними подіями в Києві, коли на Майдані Незалежності загинуло найбільше людей, Росія розпочинає спланована збройну агресію проти України. Першим кроком, спрямованим на підрив суверенітету України, стала окупація Криму збройними силами Російської Федерації. Дату початку операції вказали на відомчій медалі "За повернення Криму" Міністерства оборони РФ. Окрім того, саме 20 лютого 2014 року Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

26 лютого у Сімферополі відбувся великий проукраїнський мітинг. Його учасниками були переважно кримські татари, які не допустили скликання Верховної Ради АРК. Однак наступного дня парламент та уряд Криму захоплюють так звані "зелені чоловічки" - російські військові без розпізнавальних знаків. Вони блокували українські військові частини та розпочали підготовку до окупації півострова. Під дулами автоматів депутати Верховної Ради АРК призначили нового керівника уряду - Сергія Аксьонова і проголосили референдум про статус Криму.

1 березня 2014 року Росія офіційно ухвалила рішення щодо введення військ на територію України. Формальним приводом для цього назвали звернення Януковича із закликом до Путіна ввести збройні сили РФ в Україну, а також звернення Сергія Аксьонова щодо необхідності "забезпечення миру та спокою" у Криму.

16 березня 2014 року окупаційна влада організує так званий "референдум" про статус Криму. Його результати були передбачувані та заздалегідь прописані. Путін навіть назвав це "поверненням до рідної гавані".

18 березня 2024 року, за поданням президента РФ, російські законодавчі органи затверджують окупацію Криму. Після анексії Криму його мешканців оголосили громадянами Російської Федерації, на півострів поширюється дія російського законодавства.

Більшість країн світу не визнали результатів так званого "референдуму" і запровадили санкції проти російського бізнесу та чиновників. Генеральна Асамблея ООН, Парламентська асамблея ОБСЄ, Парламентська асамблея Ради Європи та інші міжнародні організації також підтримали територіальну цілісність України та засудили окупацію Криму Росією.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що колишній президент Росії Дмитро Медведєв пригрозив застосуванням ядерної зброї, якщо Україна повернеться до кордонів 1991 року.

  • Вас також може зацікавити:

Україну готують до переговорів: хто може стати гарантами миру та як доведеться домовлятися

Знищити Україну та її історію: Медведєв видав "наполеонівські" плани Кремля

"Готуємось до будь-яких сценаріїв": у ДПСУ відповіли з приводу нового вторгнення росіян