RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Зміни з 1 квітня: пенсій можуть позбавити чотири категорії українців

З 1 квітня цього року деякі українські пенсіонери можуть не отримати законні виплати. Стосується тих, кому гроші надходять на пенсійні картки.

Про деякі деталі розповіли правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), пише Главред.

Читайте також: Індексація пенсій з 1 квітня: що треба знати

Якщо не виконати вимоги уряду, то пенсії можуть не отримати:

  • літні переселенці, які стали на облік внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до 24 лютого 2024 року;
  • громадяни, які перебувають на тимчасово окупованій території (ТОТ);
  • особи, які мешкають за кордоном;
  • ті, хто отримав статус ветерана чи особи з інвалідністю до повномасштабної війни.

Згідно з рішенням уряду, ухваленим наприкінці 2023 року, вищеперелічені категорії громадян мусять пройти ідентифікацію до 31 березня цього року. Це можна зробити у відділенні Ощадбанку чи в Пенсійному фонді України.

У Пенсійному фонді закликали громадян за кордоном пройти ідентифікацію за допомогою відеоідентифікації чи через Портал е-послуг ПФУ. Однак технічно це зробити складно. Зокрема, від "Дії" має надійти код для входу, і якщо людина перебуває за межами країни, то він надійде через якийсь час (може навіть годин чи діб), або програма в цей може дати збій і доведеться все повторювати.

Пенсіонерам на окупованих територіях нарахування коштів на пенсійні рахунки не припиняли, проте якщо переселенці, які мали такий статус до повномасштабної війни, не знімали гроші більш ніж пів року, то потрібно пройти фізичну верифікацію онлайн також за допомогою відеозв’язку.

Для цього потрібен попередній запис на порталі Пенсійного фонду.

Правозахисники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) зауважують, що у разі неможливості отримання доступу до пенсій цим категоріям пенсіонерів з 1 квітня цього року - буде катастрофа.

Оскільки саме у таких людей може не бути фізичної та технічної можливості зробити все, як належить. Особливо, що стосується пенсіонерів, які перебувають на ТОТ і не ознайомлені із цифровими технологіями.

"В окупації це зробити дуже важко. Це навіть часто є великою проблемою і для пенсіонерів, які мешкають у неокупованих регіонах України у селах чи селищах, які знаходяться недалеко від обласних центрів. Якщо у пенсіонера звичайний старий кнопковий мобільний телефон (а таких чимало), то він взагалі нічого не зможе зробити", - додали правозахисники.

Також великі проблеми очікують на пенсіонерів за кордоном, особливо, якщо мешкають у провінціях і не вдається технічно підключитися через постійні збої. Їм загрожує втрата доступу пенсій після 31 березня.

Проте юристи зауважують, що відповідну відеоідентифікацію ще можуть пролонгувати в останній момент. Зокрема, з 31 березня перенести на 1 липня 2024 року, що робили вже не раз.

Раніше ми писали, кому в Україні збільшать пенсійні виплати у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Індексація буде не для всіх: кому з українців не перерахують пенсію у березні

Частині пенсіонерів підвищать виплати з 1 березня: хто і які доплати отримає

Пенсіонерам дали термін до 31 березня: що треба зробити, щоб не втратити виплати