RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Прокурорів змусять вибачатися: в Раді зареєстрували незвичний законопроект

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт авторства депутата від ОПЗЖ Анатолія Бурмича, у якому прокурорів зобов'яжуть публічно просити вибачення перед громадянами, чиї права, свободи або інтереси були обмежені у закритому кримінальному провадженні.

Про це йдеться у проекті Закону про внесення змін до деяких законів України щодо публічного вибачення прокурора в разі закриття кримінального провадження.

Читайте: Неявка за повісткою до ТЦК: чоловіка засудили до реального строку

Як вважає ініціатор, цей крок має на меті відновити справедливість, реабілітувати людей, які постраждали від неправомірних дій правоохоронців, та підвищити відповідальність прокуратури.

Документ передбачає, що прокурори мають публічно вибачитися перед людьми, які постраждали від необґрунтованого кримінального переслідування. Вибачення мають бути принесені протягом 30 днів після закриття кримінального провадження.

Вибачення повинні публікуватися на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора.

Родичі померлої людини, яка постраждала від необґрунтованого кримінального переслідування, можуть отримати публічні вибачення за їх заявою.

Вибачення від працівника обвинувачувального органу українці можуть отримати, якщо буде встановлено, що кримінального правопорушення не сталося чи у діянні взагалі відсутні елементи кримінального правопорушення.

Також вибачатися буде потрібно, якщо у слідства недостатньо доказів для встановлення вини особи на судовому рівні та всі можливості їх отримання вичерпані.

Окрім того, у випадках закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, за винятком важких злочинів проти життя або здоров'я особи або злочинів, за які передбачено покарання у вигляді пожиттєвого позбавлення волі, також потрібно буде принести вибачення тощо.

Важливість законопроєкту обумовлюють відновленням справедливості та реабілітація. Наголошується, що люди, які незаконно постраждали від дій правоохоронців, мають право на публічне визнання помилок та відновлення свого доброго імені. Публічне вибачення прокурора стане офіційним визнанням неправомірності дій та слугує моральною компенсацією для потерпілого.

До того ж у разі прийняття закон стимулюватиме прокурорів до більш ретельного та обґрунтованого прийняття процесуальних рішень.

Як вважає ініціатор, публічні вибачення за необґрунтоване кримінальне переслідування можуть допомогти відновити довіру до правоохоронної системи та допоможе зміцнити верховенство права в Україні.

"Публічне вибачення прокурора – це не лише визнання це також акт співчуття та людяності по відношенню до потерпілих", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Нагадаємо, що колишній український розвідник Роман Червінський, який знаходиться під арештом за "перевищення повноважень", отримав підозру в спробі заволодіти 100 тисяч доларів США, видаючи себе за посадовця Державної фіскальної служби.

  • Читайте також:

На "дні" прокуратури: Костін наказав провести перевірку після скандального свята з морем подарунків, відео

Без права на заставу: суд відправив під варту винуватця смертельної ДТП в Києві

Силове затримання чоловіків працівниками ТЦК в Тернополі: з'явилась реакція прокуратури