RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Різдво разом, Пасху - окремо: чому католики і православні святкують в різні дні

Українцям дали відповідь на очевидне запитання та пояснили, чому католики та православні відзначають Великдень у різні дати.

Про це йдеться в матеріалі агенції "Укрінформ".

Як відомо, Великдень цього року для Римо-католицької церкви припадає на 31 березня. Ці самі слова православні скажуть одне одному 5 травня.

Читайте також: Папа Римський у великодньому зверненні закликав Україну і Росію обміняти всіх полонених

Авторка матеріалу нагадала, що Великдень - чи не єдине церковне свято, календарні межі якого чітко зазначені в Євангелії. Ще у 325 році на першому Вселенському соборі встановили, що Християнський Великдень має святкуватися у першу неділю після повні, яка має настати після весняного рівнодення.

"Тобто це спільне для католиків та православних: Великдень завжди святкується після весняного рівнодення, 21 березня (за новоюліанським календарем – 3 квітня), після чого чекають, як з цієї дати мине перша повня. А найближча після цього неділя – це і є Великдень", - зазначила авторка матеріалу.

В Україні греко-католики та православні перейшли на новоюліанський календар, але вони все одно святкують Великдень окремо від римо-католиків. Це пояснюється різницею в календарях – григоріанському і новоюліанському, які мають різні підходи до визначення дати рівнодення. Представники Римо-католицької церкви беруть до уваги більш астрономічно точну дату 21 березня, а православні пересувають її на два тижні – на 3 квітня.

На запитання з приводу того, чому православні та католіки відзначають Великдень у різні дати, відповіли священник УГКЦ Василь Руденко та отець Андрій Дудченко.

"У Східних церков існувало правило: Великдень обов’язково має бути після юдейської Пасхи і укладачі пасхальних таблиць враховували цей фактор. Римо-католики після Другого Ватиканського собору (1962-1965, можливо, навіть раніше - ред.) офіційно відмовилися від прив’язки вирахування дати Великодня до юдейський Пасхи. (Колись це було зроблено для уособлення новопосталої релігії, але у XX столітті – давно перестало відігравати таку роль. - ред.)", - зазначив Василь Руденко у коментарі.

Священник Андрій Дудченко наголосив, що дата Великодня обраховується однаково - це має бути неділя після весняного рівнодення та повні. Незважаючи на те, що католики керуються переважно астрономічно точною датою 21 березня, в їхніх розрахунках також є похибка.

"Ми перейшли на новоюліанський календар, але ми не використовуємо нових розрахунків пасхалій, які за дату рівнодення беруть 21 березня. У нас до дати рівнодення додають 13 днів. Якщо повня після рівнодення випадає на неділю, то чекаємо наступного повного місяця. Але у католиків теж є похибка. Різниця між реальним та календарним сонцестоянням може сягати і трьох днів", - резюмував Дудченко.

Раніше ми публікували добірку привітань та листівок з нагоди Великодня.

Вас може зацікавити:

Що можна і не можна робити у Католицький Великдень: заборони і традиції 31 березня

Католицький Великдень 2024: найкращі привітання з великим святом

Містичні ритуали на Великдень: як ворожити на любов, судженого та багатство