RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Росія не може захиститися від українських дронів і створює мобільні вогневі групи – ISW

У лавах ЗС РФ формують мобільні вогневі групи для захисту від масованих атак БПЛА.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни від 30 березня.

Аналітики зазначають, що російським військовим доводиться посилювати ППО та створювати мобільні вогневі групи, аби пом'якшити загрозу ударів українських безпілотників. Загарбники скаржаться, що Кремль віддає пріоритет захисту стратегічних енергооб'єктів лише на околицях Москви та Санкт-Петербурга.

Читайте також: У Бєлгороді вночі було не до сну: фото і відео наслідків "бавовни"

Мобільні вогневі групи формують в складі невказаних загальновійськових армій, а також військово-повітряних і сил ППО. Росіяни планують використати український досвід та оснастити такі підрозділи тепловізорами, системами РЕБ та кулеметами, які встановлять на пікапи.

ISW наголошує, що загарбники потерпають від ударів українських безпілотників як на території Росії, так і в окупованих регіонах України.

"Незрозуміло, чи зможуть ці мобільні групи захистити територію, на яку орієнтовані українські безпілотники. Опис російських мобільних вогневих груп нагадує українські тактичні мобільні вогневі групи, які українські військові почали масштабно розгортати навесні 2023 року для захисту від регулярних ударів російських безпілотників Shahed. Українські сили вже давно завдають ударів дронами по російських об'єктах на окупованій території Україні, і рішення російського військового командування сформувати мобільні вогневі групи, ймовірно, є відповіддю на нещодавню активізацію ударів українських дронів по російських НПЗ у лютому та березні", - йдеться у матеріалі аналітиків.

Експерти наголошують, що Кремль разом із Міноборони розгортає комплекси "Панцирь-С1" на стратегічних енергетичних об'єктах, однак ультранаціоналістичне суспільство РФ скаржиться на державну бюрократію та пріорітет Кремля, який бажає захищати від ударів БПЛА лише важливі об'єкти у Московській та Ленінградській областях.

Разом з тим, як зазначають аналітики, розгортання систем ППО на енергооб'єктах також вказує на певні проблеми Кремля. Ймовірно, у росіян є проблеми з комплексами протиповітряної оборони малої дальності, оскільки навіть у західних російських областях періодично фіксують влучання БПЛА та руйнування стратегічних об'єктів.

Раніше ми розповідали, що в РФ після атаки безпілотника повністю зупинився Куйбишевський НПЗ.

Вас може зацікавити:

Всі 11 дронів "збила" ДРЕС: спливли подробиці атаки в російському Новочеркаську

В Ростовській області РФ дрони атакували ДРЕС, виведено з ладу два енергоблоки: фото

Дрон атакував ще один НПЗ в Росії: кадри і всі деталі