RU  UA

Тисячі "шахедів" і сотні ракет: що може врятувати Україну від терору Росії

Росія продовжує атакувати Україну, зокрема застосовуючи безпілотники типу "Shahed" – лише цієї ночі Сили та засоби ППО збили 20 БпЛА. Проте до кінця року російська армія має намір запустити приблизно 11 тисяч "шахедів" та велику кількість інших повітряних цілей.

Про ці статистичні цілі росіян, а також про поточні потреби української армії для відбиття атак ворога та ситуацію на фронті в етері Апостроф TV розповів колишній заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Читайте також: Україні потрібно більше ППО: Росія в березні застосувала 400 ракет і понад 3 тисячі КАБів

Він припускає, що до кінця 2024 року Росія має намір випустити по території України 11 тисяч безпілотників типу "Shahed", а також застосувати понад 2 млн боєприпасів, 130 далекобійних ракет та 100 – ракет малої дальності.

"Усе це, на жаль, звучить реалістично, тому потрібно готуватися, щоб збивати ці ракети і шахеди", – коментує він.

Романенко зауважує також, що наразі Україна змогла знизити наступальний імпульс окупантів, проте ворог й надалі намагається наступати:

"Ми знизили наступальний імпульс окупантів, але вони намагаються на нас тиснути, і нам потрібні сили і засоби для переходу до більш активної оборони".

Він вказує, що для цього Україні необхідно більше боєприпасів: "Для цього нам потрібні боєприпаси, хоча б вийти на паритет, і вже коштом цього можна поліпшити своє становище, тому, що західний БК більш точний, ніж у росіян".

Романенко висловлює сподівання на візит президента Франції Еммануеля Макрона та наголошує на розширеннях можливостей сил ППО:

"Є надія на візит президента Франції Макрона. Французи вже нам активно допомагають. Також необхідно розширити можливості наших ППО, оскільки проти нас ворог використовує балістичні ракети там, де нам найважче їх збивати. Тому тут питання в активності президента Володимира Зеленського, який веде переговори із західними партнерами, а також це питання до уряду США, щоб вони дали добро на відправку нам F-16".

Він згадує те, що президент України наполягає на потребі 25 систем Patriot, "... але це дуже оптимістична цифра, скоріше за все на перспективу". Романенко вважає більш реалістичним те, що партнери наразі можуть надати приблизно 10-15 систем Patriot:

"Більш реалістично, що зараз нам партнери можуть додатково поставити 10-15 систем Patriot".

Нагадаємо, раніше генерал оцінив масований ракетний удар по Україні.

  • Вас також може зацікавити:

"Це не срібна куля": генсек НАТО оцінив роль F-16 у війні з Росією

Атаки росіян на енергосистему: чи будуть в Києві відключати світло

Знову 2-3? В ГУР порахували, на скільки атак в Росії вистачить ракет