RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Електронний кабінет військовозобов'язаного і е-повістки: що треба знати про зміни

Законопроєкт, який президент Володимир Зеленський підписав вчора, 2 квітня, зумовлює запровадження в Україні електронного кабінету для громадян призовного віку – електронні кабінети призовника, військовозобов'язаного, а також резервіста виконуватимуть кілька важливих функцій.

Про це в етері телемарафону розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

Читайте також: Зеленський підписав закон щодо "обмежено придатних": якими будуть нові правила

Оновлення даних онлайн та кіберзахист

Вона вказала на те, що підписаний закон про електронний кабінет дозволить військовозобовʼязаним не відвідувати ТЦК фізично, а здійснити всі необхідні кроки з оновлення персональних даних онлайн, без обов’язкової прив’язки до місця.

На додачу, використання е-кабінету надасть Україні можливість розміщувати свої системи у віртуальних хмарах НАТО, а це значно посилить кіберзахист та покращить обмін даних з міжнародними партнерами. Катерина Черногоренко прокоментувала це наступним чином:

"Ми зможемо отримувати більше розвідувальних даних, і Міноборони зможе визначати, які міжнародні стандарти у сфері безпеки інформації застосовувати саме для військових систем".

Отримання статусу учасника бойових дій

Формат електронних кабінетів військовозобов'язаного допоможе також автоматизувати послугу отримання статусу учасника бойових дій. У онлайн режимі військові зможуть подати електронну заявку на отримання відповідного статусу та швидко пройти необхідну процедуру.

"Ми зможемо зробити її гідною та виключити очікування статусу тривалий час, – сказала чиновниця та додала наступне: – В нашому напрямку, в цифровій команді Міноборони кожен третій – це учасник бойових дій. І ми хочемо, щоб цифрові сервіси робили військові для військових, щоб ми розуміли, що потрібно військовослужбовцям".

Реєстр "Оберіг"

Крім того, цей закон допоможе вдосконалити взаємодію державного електронного реєстру військовозобов'язаних "Оберіг". Чиновниця наголосила:

“Ми надаємо "Оберігу" можливість через цей закон здійснювати обмін з іншими реєстрами та можливість ТЦК та СП отримати більше відомостей про військовозобов'язаних"

Вона вважає, що це повинно мінімізувати кількість помилкових або дубльованих повісток, а також виключить необхідність зайвий раз відвідувати ТЦК та СП "...та щось уточнювати".

На додачу представниця Міноборони наголосила, що законопроєкт не містить жодного положення, що стосується надсилання електронних повісток.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Україні зменшили призовний вік.

  • Вас також може зацікавити:

Чи треба проходити ВЛК тим, хто має "білий квиток": важливі нюанси

Мобілізація триває: у яких випадках поліція може доставляти українців до ТЦК

На війну точно не заберуть: хто має право на бронь від мобілізації у квітні

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.