RU  UA

"Це крок не туди": нардеп висловився щодо законопроєкту про мобілізацію

Новий законопроєкт №10449 про мобілізацію, який почала розглядати Верховна Рада у другому читанні, містить багато каральних норм на тлі фактичної відсутності мотивації.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів народний депутат (фракція "Європейська Солідарність") Олексій Гончаренко, коментуючи нову версію проєкту закону.

Читайте також: На черзі Пенсійний фонд: у Міноборони зробили нову заяву щодо реєстру "Оберіг"

"В цьому законопроєкті залишається багато карального, але каральне має супроводжуватися мотивацією. А ніякої мотивації фактично не залишилось", - наголосив він.

За його словами, з хороших речей - залишили право на демобілізацію особам з інвалідністю, оскільки зараз навіть особи з інвалідністю першої групи не мають можливості звільнитися з військової служби.

Також залишилась норма про вислугу років - один до трьох, запускається іпотека, проте обіцяне збільшення грошового забезпечення знято. Окрім того, не закріплені законодавчо ротації. Документом запроваджуються обмеження на консульські послуги за кордоном, на керування автівкою.

"Тобто каральні механізми посилюються. Багато хто (з народних депутатів, - Апостроф) розуміє, що це крок не туди, і що суспільство це не прийме, особливо військові, але "мышки плакали, но продолжали есть кактусы", - резюмував нардеп.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше Міноборони озвучило шість ключових пунктів щодо нового законопроєкту про мобілізацію №10449.

  • Вас також може зацікавити:

Чи є актуальною мобілізація жінок: у РНБО розставили крапки над "і"

Ухилянтам приготуватися: в Україні змінили правила вручення повісток

Нардеп-фронтовик вщент розніс закон про мобілізацію. Відео