RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Помер відомий письменник і блогер Дмитро Капранов

У вівторок, 16 квітня, стало відомо, що помер публіцист, блогер та громадський діяч Дмитро Капранов - йому було 56 років, причина смерті не вказана.

Про це повідомив у Facebook його брат Віталій.

Читайте також: Війна забирає найкращих: загинув відомий активіст і волонтер Павло Петриченко

На сторінці залишили наступне повідомлення: "Друзі, в нас біда. Сьогодні зранку раптово помер Дмитро. Коли і де прощання, напишу завтра. Все решта скасовується, пробачте".

Хто такі брати Капранови

Брати Капранови - Капранов Дмитро Віталійович та Капранов Віталій Віталійович - народилися 24 липня 1967 року у Молдові. Вони є одними з найвідоміших в Україні письменників та публіцистів, громадські діячі, автори одного з найпопулярніших Youtube-каналів про історію України - "ім.Т.Г.Шевченка".

Після переїзду з родиною до Очакова, де вони закінчили школу, брати займалися греко-римською боротьбою і музикою. Вищу освіту здобули у Москві та Свердловську, вивчаючи кібернетику. У 1988 році обоє одружилися з близнючками та переїхали до Москви.

Опинившись у Києві 1998 року, брати Капранови застали там, за їхніми словами, "книжковий голодомор". Тож першим книжковим проєктом став каталог книжок поштою "Книгоноша".

1998-го року вони зібрали з усіх видавництв усі книжки українською мовою, які були на складах, – незалежно від року видання, їх набралося 600 назв, усі вони ввійшли до першого каталогу.

А вже 1999 року вони разом із телеканалом 1+1 та шоколадом "Корона" організували перший конкурс української гостросюжетної літератури "Золотий Бабай". Переможцем став роман Василя Шкляра "Ключ". Фінальна церемонія відбувалася у "Золотих воротах".

2000-го року стартувало видавництво "Зелений пес". Першою книжкою став роман Леоніда Кононовича "Я, зомбі".

Вони продовжували працювати над популяризацією української культурної спадщини через свій YouTube-канал "імені Т. Г. Шевченка" і вели активну літературну діяльність - автори більше 12 книг станом на 2020 рік.

З моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року, брати Капранови приєдналися до боротьби проти російських окупантів, вступивши до лав полку "Азов" та бравши участь у захисті Києва зі зброєю в руках.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в боях за Україну загинув мер Лебедина на Сумщині Олександр Бакликов.

  • Вас також може зацікавити:

Віддали життя за Україну: хто з відомих акторів загинув на фронті за час повномасштабної війни

У боях під Бахмутом загинув відомий активіст та журналіст

У Києві на прощання з легендарним командиром "Да Вінчі" прийшли тисячі людей: фото та відео